Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2018. u 08:02

Europa je gospodarska i nuklearna sila, samo još treba postati neovisna o američkim interesima

Donald Trump konačno je učinio pravi potez – ujedinio je Europu. Nikada dosad nismo vidjeli London, Pariz i Berlin tako snažno kontra Washingtona kao sada kada je američki predsjednik izišao iz sporazuma s Iranom. Kad je Bush razarao Irak i na koncu ga potpuno uništio, a posljedice vidimo i danas, uz sebe je bar pridobio Blaira.

Uz Trumpa zasad nije stao nitko u Europi (valjda to neće učiniti ni Hrvatska), a očito ga za to i nije briga. On je još davno isplanirao da će sporazum s Iranom podrapati, vođen možda i više nego što se može zamisliti vlastitom taštinom nego lobiranjem Saudijske Arabije i Izraela da pritisne Iran. Svojedobno ga je Obama, naime, nakon što su se prepucavali oko mjesta rođenja, ismijao tijekom dopisničke večeri u Bijeloj kući rekavši: “Dobro je da smo utvrdili gdje sam se rodio jer se ovako Donald može koncentrirati na važne stvari: jesu li ljudi bili na Mjesecu, što se dogodilo u Roswellu i kamo su nestali Big i Tupac.” Poniženi Trump tada se, kažu, ranije povukao s večere i zarekao da će postati predsjednik i poništiti sve Obamine poteze. A jedan od njih je i sporazum s Iranom.

Ova situacija za Europu je veliki ispit: konačno je nastupilo vrijeme da postane zaseban geopolitički i geoekonomski faktor. Ako sad Europi nije jasno da su prvo sankcije protiv Rusije, a sada i protiv Irana, uperene na njezino gospodarstvo, onda će zauvijek ostati banana-unija i banana-kontinent. Europske države, a time i Hrvatska, u Iranu su našle dobrog gospodarskog partnera, prema Perziji su se slile tisuće poduzetnika, u toj drevnoj zemlji Europa gradi tvornice, u oba smjera potekle su milijarde eura, otvaraju se tisuće novih radnih mjesta. I sad bi Europa, zbog samo jednog čovjeka, trebala odustati od toga?

Ovo je povijesni ispit koliko je Europa jaka. A jest jaka: gospodarski je moćna, nuklearna sila i najbolje mjesto za život, samo još treba postati neovisna o američkim interesima.

Jer ni najveći naivci više ne vjeruju Trumpu i Netanyahuu da su samo Iranci loši momci pa ne treba ni Europa.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Charlie1
Charlie1
10:15 10.05.2018.

Kakav je ovo pamflet? Šta je ovo? Obama je Trumpa ponizio na nekoj večeri i onda se Trump zarekao da će postati predsjednik i onda će poništiti sve Obamine poteze?! O majko mila, kakvo bubetanje! Nomen est omen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije