Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narušava odnose

Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

Ilustracija
Foto: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
09.05.2018.
u 07:52

Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 24.360 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 7.266 bodova

Na Wall Streetu su danas burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon odluke Washingtona o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što je podržalo cijene nafte i dionice u energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 24.360 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 7.266 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,03 posto, na 2.671 bod.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.

To je podržalo cijene nafte jer se ulagači plaše narušavanja ponude 'crnog zlata' iz Irana, pa su dionice u energetskom sektoru jučer bile među najvećim dobitnicama. S&P indeks energetskog sektora ojačao je gotovo 0,8 posto.

No, ulagači su bili oprezni jer Trumpova odluka povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku i narušava odnose između SAD-a i njegovih europskih partnera. Ipak, Trump je poručio da je spreman za pregovore o novom sporazumu.

„Trump nije zatvorio vrata, on želi novi sporazum. Vrata su otvorena za novi pokušaj, što je ipak manje grubo nego što je mogao nastupiti”, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Zbog toga se cijelog dana trgovalo oprezno, a gubitke su indeksi nadoknadili tek pred kraj trgovanja.

Pritom su cijene dionica u industrijskom, financijskom i tehnološkom sektoru porasle, dok su u komunalnom i telekomunikacijskom pale.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.565 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 12.912 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 5.521 bod.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Ilustracija
1/10
Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofob
09:50 10.05.2018.

Cemu svi pokazatelji, analiticati te komentari presucuju da je dolar u posljednjih 20-tak dana ojacao u odnosu na sve vaznije valute za oko 3%? To je ogroman porast podudara se s americkim izlaskom iz nuklearnog ugovora s Iranom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije