Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.07.2019. u 08:50

Uzeo si je za pravo ne odgovoriti javnosti na argumentirana pitanja o nekretninama

Bivši ministar državne imovine Goran Marić s pozicije saborskog zastupnika branit će svoju čast pred Povjerenstvom za sukob interesa koje od njega zasad traži da objasni nesklad u imovinskim karticama, a moguće je da će pitanja biti još.

Marić si je kao dužnosnik uzeo za pravo da javnosti ne odgovori na neka argumentirana pitanja o nelogičnostima u njegovim nekretninskim pričama, ali može se pretpostaviti da će odgovore morati dati državnim tijelima koja moraju istražiti ima li u tomu elemenata za sumnju da je zloupotrijebio svoju funkciju kako bi sebi ili drugima pribavio kakvu korist.

Je li s razlogom uskraćivao odgovore ili je riječ o nesnalaženju, odnosno nerazumijevanju odgovornosti dužnosnika i prava javnosti da zna, ministar najbolje zna. Što god da jest, Mariću treba priznati da je Ministarstvo državne imovine njegova ideja te da čak i oni koji ga kritiziraju da nije ništa privatizirao te previše darivao, moraju mu priznati da je ipak ostvario neke važne pomake. Njegova je najveća zasluga što se država konačno počela ponašati kao što bi se trebao ponašati svaki vlasnik.

I da, prigovarali su mu da je jedina svrha Ministarstva državne imovine njegovo “uhljebljenje” jer da se sve to moglo realizirati i u nekom hijerarhijski nižem državnom organizacijskom obliku. Ne, problem nemara države i uzurpiranje državne imovine i nakon gotovo tri desetljeća takav je da je nužno bilo da država upravo kroz autoritet Ministarstva pokaže volju i odlučnost za konačno uvođenje reda nad imovinom kojom raspolaže.

Goran Marić
1/11

Na koncu, Marić je na slično plaćenoj dužnosti saborskog zastupnika, ali puno komotnijoj, mogao puno ležernije “odguliti” četiri godine pri čemu ga vjerojatno mediji ne bi propitivali o imovini i obiteljskim poslovima. Što fali “pametnima” koji uporno sjede u Hrvatskom saboru odbijajući preuzeti izvršnu odgovornost? Mariću, bez obzira na to što je pao na ispitu percepcije javnosti, treba priznati da se zauzeo za iznimno važne i delikatne državne poslove te se samo možemo nadati da će njegov nasljednik nastaviti započeto. 

Komentara 9

JW
Jim West
10:37 21.07.2019.

Je, važne pomake. Pa je gruntovnica suda išla u prostor koji se plaća par stotina tisuća kn mjesečno.

DU
Deleted user
11:23 21.07.2019.

Ne mogu vjerovati što čitam odnosno dosta potražiti po tražilicama neviđene "moralke" koje je Marić držao prigodom stupanja na dužnost, u resor koji je sam "izmislio" jer ga do sada nije bilo - i usporediti sa stanjem kasnije, gdje se šibicarski zaklanjali njegovi "dealovi" s članovima obitelji, a preko ostale državne imovine. Šakom i kapom se poklanjalo Crkvi, a zauzvrat je Crkva po neobično povoljnim okolnostima davala njegovoj obitelji. Kršćanski, nema što... Tako da imate Carta canta! kriterij - pustimo mi percepciju javnosti. lik je napravio nešto u najmanju ruku na rubu zakona i zaslužio je zauvijek zašutjeti, ne ga pamtiti kao nekog zaslužnog za sređivanje imovine RH. Naposljetku, može se postaviti i pitanje a priori namjere - da oformi i preuzme baš takav resor da se "namiri"...

Avatar Tračalo
Tračalo
11:41 21.07.2019.

Država je zavrzlama birokracije i administracije sa privatnim interesima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije