Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dobar ministar pao na ispitu percepcije

Uzeo si je za pravo ne odgovoriti javnosti na argumentirana pitanja o nekretninama
21. srpnja 2019. u 08:50 9 komentara 1468 prikaza
Goran Marić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Bivši ministar državne imovine Goran Marić s pozicije saborskog zastupnika branit će svoju čast pred Povjerenstvom za sukob interesa koje od njega zasad traži da objasni nesklad u imovinskim karticama, a moguće je da će pitanja biti još.

Andrej Plenković Ivan Hrstić Najgora bi kazna za HNS bila 
da ih Plenković ostavi u svojoj vladi

Marić si je kao dužnosnik uzeo za pravo da javnosti ne odgovori na neka argumentirana pitanja o nelogičnostima u njegovim nekretninskim pričama, ali može se pretpostaviti da će odgovore morati dati državnim tijelima koja moraju istražiti ima li u tomu elemenata za sumnju da je zloupotrijebio svoju funkciju kako bi sebi ili drugima pribavio kakvu korist.

Je li s razlogom uskraćivao odgovore ili je riječ o nesnalaženju, odnosno nerazumijevanju odgovornosti dužnosnika i prava javnosti da zna, ministar najbolje zna. Što god da jest, Mariću treba priznati da je Ministarstvo državne imovine njegova ideja te da čak i oni koji ga kritiziraju da nije ništa privatizirao te previše darivao, moraju mu priznati da je ipak ostvario neke važne pomake. Njegova je najveća zasluga što se država konačno počela ponašati kao što bi se trebao ponašati svaki vlasnik.

NOVA IMENA Plenković smijenio Žalac, Tolušića i Murganić

I da, prigovarali su mu da je jedina svrha Ministarstva državne imovine njegovo “uhljebljenje” jer da se sve to moglo realizirati i u nekom hijerarhijski nižem državnom organizacijskom obliku. Ne, problem nemara države i uzurpiranje državne imovine i nakon gotovo tri desetljeća takav je da je nužno bilo da država upravo kroz autoritet Ministarstva pokaže volju i odlučnost za konačno uvođenje reda nad imovinom kojom raspolaže.

Goran Marić
1 / 11
Goran Marić podnio ostavku

Na koncu, Marić je na slično plaćenoj dužnosti saborskog zastupnika, ali puno komotnijoj, mogao puno ležernije “odguliti” četiri godine pri čemu ga vjerojatno mediji ne bi propitivali o imovini i obiteljskim poslovima. Što fali “pametnima” koji uporno sjede u Hrvatskom saboru odbijajući preuzeti izvršnu odgovornost? Mariću, bez obzira na to što je pao na ispitu percepcije javnosti, treba priznati da se zauzeo za iznimno važne i delikatne državne poslove te se samo možemo nadati da će njegov nasljednik nastaviti započeto. 

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • mikrogrizzly:

    Ne mogu vjerovati što čitam odnosno dosta potražiti po tražilicama neviđene "moralke" koje je Marić držao prigodom stupanja na dužnost, u resor koji je sam "izmislio" jer ga do sada nije bilo - i usporediti sa stanjem kasnije, gdje se ... prikaži još! šibicarski zaklanjali njegovi "dealovi" s članovima obitelji, a preko ostale državne imovine. Šakom i kapom se poklanjalo Crkvi, a zauzvrat je Crkva po neobično povoljnim okolnostima davala njegovoj obitelji. Kršćanski, nema što... Tako da imate Carta canta! kriterij - pustimo mi percepciju javnosti. lik je napravio nešto u najmanju ruku na rubu zakona i zaslužio je zauvijek zašutjeti, ne ga pamtiti kao nekog zaslužnog za sređivanje imovine RH. Naposljetku, može se postaviti i pitanje a priori namjere - da oformi i preuzme baš takav resor da se "namiri"...

  • Jim West:

    Je, važne pomake. Pa je gruntovnica suda išla u prostor koji se plaća par stotina tisuća kn mjesečno.

  • lietuva:

    Marić si je kao dužnosnik uzeo za pravo da javnosti ne odgovori na neka argumentirana pitanja o nelogičnostima u SVOJIM nekretninskim pričama...