Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.12.2018. u 08:12

Dobar liječnik lako ne otpravlja bolesno dijete kući, uvjeren u svoju nadmoć i neznanje roditelja

Za roditelje nema veće noćne more od smrti djeteta, osobito kad moraju živjeti s bolnom spoznajom koja će ih razdirati cijeli život, da im je dijete moglo živjeti da je pravodobno dobilo liječničku pomoć.

Devetogodišnjak iz Metkovića koji je nedavno umro u splitskoj bolnici od streptokokne sepse, nažalost, liječničku pomoć nije na vrijeme dobio. Potvrdila je to i inspekcija Ministarstva zdravstva zaključivši da kod dječaka nije na vrijeme prepoznata bolest i težina kliničke slike, te da su u njegovu slučaju učinjeni propusti...

Kako se moglo dogoditi da hitna pomoć u Metkoviću dvaput vraća bolesnog dječaka i njegove roditelje kući i da su roditelji bili prisiljeni s njim ići od pedijatra do pedijatra dok mu je curilo vrijeme. Vrijeme koje je u njegovu slučaju značilo život. Nitko razuman ne misli da su liječnici koji su ga pregledali pa otpremili kući htjeli da se dogodi tragičan ishod koji se dogodio. Očito, nisu ni posumnjali u to, ali očito nisu postupali ni s nužnim oprezom, niti su sve učinili po pravilima struke.

Možda su mislili, kao što znaju nerijetko liječnici misliti kad ugledaju zabrinute roditelje na vratima svojih ordinacija, da pretjeruju u svojoj brizi, da djetetu nije ništa, i nošeni tom predrasudom i ne slušaju dobro simptome bolesti na koje im roditelji ukazuju. Posljedično i ne pregledaju detaljno dijete i ne obave potrebne pretrage. Nasuprot njima, najbolji pedijatri i liječnici, oni koji imaju najviše znanja i empatije, prepoznaju se po tome što znaju saslušati roditelje. I nakon toga donose odluke.

Slučaj preminulog devetogodišnjaka iz Metkovića upozorenje je svim liječnicima da ne smiju s takvom nepodonošljivom lakoćom otpraviti bolesno dijete iz ordinacije kući, uvjereni u svoju stručnu nadmoć, a roditeljsko neznanje. Moraju znati da je bolje da obave više pretraga nego da im dijete umre, jer ako im se to dogodi, neće im biti velika utjeha da to nisu željeli. Svi smo mi najosjetljiviji na djecu i baš zato što je život tek pred njima, njihov život vrijedi više od našeg. Liječnici ne bi smjeli izgubiti iz vida da je za majke i očeve dijete cijeli njihov svijet iznad kojeg nema ništa drugo, a ispod kojeg je sve ostalo.

Komentara 6

IG
igorl
10:01 28.12.2018.

Najprije - sucut obitelji, ne mogu zamisliti sto bi bilo da se mojem djetetu tako nesto dogodi. Slijedno tome - osobno mislim da je razapinjanje doktora ovdje neprimjereno koliko god bio sukrivac za smrt. Koliko sam shvatio - laboratorij nije radio pa mu se nije mogao izvaditi CRP. Kako da doktor zna da li je posrijedi normalna viroza (kao u 99.9% slucajeva pocetkom zimskog termina) ili meningokok bez krvne slike? Sto zelim reci - ako doktor bude osudjen - Metkovic se sa ovakvom organizacijom rada hitne ambulante bez laboratorija moze pozdraviti sa ikakvim doktorom u hitnjaku, jer tko zeli takvu odgovornost za nesto sto realno ne moze istraziti.

DU
Deleted user
22:54 28.12.2018.

i znas sta ce se..posli svih tih pustih komisija i kontrola..dogoditi..NISTA..jer hrvatska je jedna velika banana..ni adolf joj ne moze pomoci

DG
djurdjica.gasparic
22:20 28.12.2018.

Prestrašno za dijete i roditelje. Dječaku je oduzeto pravo na život, radost, veselje, a roditeljima ostala trajna tuga i gorčina jer se sve to moglo izbjeći. Da, liječnike se ne treba razapinjati kada je nešto opčenito u pitanju. Ali, uu ovom slučaju, nažalost, ti liječnici koji su 10 dana slali djete kojemu je bilo loše i kojega je otac vodio od vrata do vrata liječnika. Pedijatra, liječnika hitne pomoći? O čemu se tu ima pričati? U ovom slučaju nažalost nije bilo bitno što ne postoji aparat za istragu krvnih preparata, već eklatantna nebriga liječnika, kako pedijatra tako i onih s hitne pomoći. Da su malo bolje pogledali dječaka, poslušali mu disanje, mogli su ga poslati u Dubrovnik ili u Split. Ali, njima se nije dalo. Što će im neko djete remetiti mirnu rutinu. Oni koji smatraju da to nije osobni krimen liječnika koji su navedeni u istrazi Povjerenstva, neka se zamisle u ulozi roditelja tog dječaka. Pa bi onda vidjeli. I da ima pravde, ti liječnici više nigdje ne bi radili kao liječnici jer su zakazalil tamo gdje su najmanje smjeli. Na djetetu. Bili su prelijeni pregledati dijete malo bolje. Sramota za liječničku struku. Kod operacije se može dogoditi greška, ali kad vas s djetetom u visokoj temperaturi i kada ni antibiotici ne djeluju šalju od vrata do vrata, to je onda nemar i nebriga najgore vrste. Da ti liječnici imaju i malo poštenja sami bi dali ostavke. Ovdje nije zakazao sustav, ovdje su zakazali liječnici najosjetljivijem biću, djetetu. Lijep pozdrav svima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije