Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2018. u 20:16

Kardinal Becciu: Rad mješovite komisije o djelovanju Stepinca je završen. Sada moram proučiti situaciju

Da, malo je usporen proces kanonizacije kardinala Stepinca – odgovorio mi je kardinal Giovanni Angelo Becciu, pročelnik Kongregacije za kauzu svetaca, na pitanje u kojoj je fazi donošenje odluke o datumu proglašenja kardinala Stepinca svetim. Becciu je na položaju pročelnika Kongregacije za kauzu svetaca tek od 1. rujna 2018. te kaže kako mora proučiti dokumente svih kauza koje čekaju datume za kanonizaciju.

– Rad mješovite komisije (katoličko-pravoslavne, nap. a.) o djelovanju Stepinca je, kao što znate, završen. Sada moram proučiti situaciju – odgovorio mi je kardinal Becciu na pitanje postavljeno nakon konferencije za novinare akreditirane pri Svetoj Stolici održane u Vatikanu u povodu kanonizacije pape Pavla VI., mons. Oscara Romera i još petorice blaženika. Osim Becciua, na konferenciji je govorio i salvadorski kardinal Gregorio Rosa Chávez, koji je iznosio i svoje uspomene na Oscara Romera ubijenog u El Salvadoru 1980. Istoga dana, u nedjelju 14. rujna, i Pavao VI. i Romero bit će kanonizirani.

Podsjetimo da je Pavao VI. zaključio Drugi vatikanski koncil, koji je otvorio njegov prethodnik Ivan XXIII., te donio niz hrabrih odluka u Katoličkoj crkvi. Može se kazati da nije bez razloga što papa Franjo želi kanonizirati Pavla VI. jer Franjo, kao i Pavao VI., ima mnoge protivnike zbog reformi koje provodi. Isto tako, Franjo je vezan za djelovanje Romera koji je stao na stranu siromašnih i ugnjetavanih i zbog toga je bio ubijen.

Katolička crkva, premda je Romero bio nedvojbeno mučenik, dugo se dijelila oko njegova djelovanja. Bilo je onih koji su Romera smatrali “ljevičarom”.

Pavao VI. umro je 1978., u užasnoj godini u Italiji kada su Crvene brigade otele i zatim ubile demokršćanskog čelnika Alda Mora. Pavao VI. i pismom se obratio Crvenim brigadama moleći ih da oslobode Mora. To je bila i godina trojice papa. Nakon smrti Pavla VI., za njegova nasljednika izabran je Albino Luciani koji je uzeo imena svojih prethodnika Ivana i Pavla. Umro je samo 33 dana nakon izbora pa su na ponovnoj konklavi kardinali izabrali Karola Wojtyłu za novog papu. Krakovski nadbiskup uzeo je ime svoga prethodnika, prema tome i još prethodne dvojice, te postao Ivan Pavao II.

Pavao VI. bio je papa dijaloga sa svima. Tako je u Vatikanu 1971. primio i maršala Tita. Bilo je to vrijeme otvaranja Vatikana prema istočnoeuropskim državama, tzv. ostpolitika. Kao milanski nadbiskup kardinal Montini, budući Pavao VI., izrekao je najoštriju kritiku Titova režima zbog Stepinčeve smrti, ali je jedanaest godina kasnije primio Tita u službeni posjet. Pavao VI. uveo je politiku koja je bila u skladu s promjenama u društvu.

“Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke nego učitelje vjere... ili, ako sluša učitelje, sluša ih zato što su svjedoci“, poznata je rečenica Pavla VI. iz njegove pobudnice Navještenje evanđelja (Evangelii nuntiandi). Ta apostolska pobudnica ključna je za evangelizaciju u današnjem društvu. Pavao VI. putovao je svijetom i nazvan je apostolom mira.

>> Pogledajte razgovor s Darkom Pavičićem o pedofiliji u Crkvi

Komentara 19

PR
prajdali100
21:30 13.10.2018.

Možda ovaj Papa čeka Irinejev blagoslov.Tko će ga znati ?

DU
Deleted user
00:07 14.10.2018.

Katolicka crkva od drugog vatikanskog koncila skrenula je u lijevo. Povoje krislamu kao novoj univerzalnoj religiji polozi je upravo crveni papa Bergoglia. Ne osjecam da icim pripadam ovoj i ovakoj katolickoj Crkvi.

AE
Aedes2017
12:43 14.10.2018.

Bozanić na sve načine želi amnestirati svoj nerad,antihrvatsku rabotu Kaptola I drastičan udar klera na državne financije.O pedofiliji ni riječi od ,, uzoritog ,, italofila. Dokle će prazniti crkve ti sotonini apostoli ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije