Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kada će Stepinac postati svetac i hoće li papa u Hrvatsku?

Vidio sam u Australiji vitraje posvećene blaženom kardinalu. Moje mišljenje je da je čin kanonizacije od strane lokalne zajednice stanovito odricanje jer štovanje više nije na lokalnoj razini, rekao je Gallagher
11. listopada 2018. u 22:05 27 komentara 961 prikaza
Paul Richard Gallagher
Foto: Hrvatska katolička mreža

Gostujući ovih dana u Hrvatskoj, tajnik Svete Stolice za odnose s državama mons. Paul Richard Gallagher (svjetovnim jezikom "ministar vanjskih poslova Vatikana") rekao je danas u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu (HKM) kako ne zna za točan datum kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca i kada bi papa Franjo mogao posjetiti Hrvatsku, ali da zna "da su neki prethodnici pape Franje bili u Hrvatskoj i to je bio veliki blagoslov".

Predavanje mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika Svete Stolice za odnose s državama MONS. PAUL R. GALLAGHER, Vatikan podržava gradnju novih crkava u Hrvatskoj

- Što se tiče kanonizacije svi znaju da je postojala komisija koja je nastojala proniknuti dublje u lik blaženog kardinala Stepinca i uspostaviti zajednički dogovor oko nekih ličnosti iz Drugog svjetskog rata. Plodovi rada ove Komisije bili su, možemo reći, nedostatni. Nije postignuto ono što je Sveti Otac očekivao. Ali bila je to vrlo važna gesta, koju, kako je istaknuto jučer, Srpska pravoslavna Crkva veoma cijeni. Nadamo se nastavku tog procesa - rekao je mons. Gallagher.

- Vidio sam u Australiji vitraje posvećene blaženom kardinalu. Moje mišljenje je da je čin kanonizacije od strane lokalne zajednice stanovito odricanje jer štovanje više nije na lokalnoj razini, ne poistovjećuje ga se više s određenim teritorijem, s određenom zajednicom i postaje dio čašćenja opće Crkve. I to je možda trenutak kad lik nekog sveca postaje baštinom opće Crkve. I tako u stanovitom smislu to lokalno čašćenje opada, jer svjedočanstvo, primjer određenog sveca ne postaje samo baštinom Hrvata, nego Engleza, Francuza, Afrikanaca, Amerikanaca i tako dalje. I to je korak koji iziskuje određeno vrijeme. A možda još nije sazrelo vrijeme za to. Vjerujmo Svetom Ocu kojemu pripada donošenje te velike odluke.

Paul Richard Gallagher | Autor : Hrvatska katolička mreža Foto: Hrvatska katolička mreža

Kardinal Parolin je prošle godine rekao kako ta odluka pripada Katoličkoj Crkvi i ne ovisi o mišljenju i stavu drugih. Mislim da moramo imati to sinovsko povjerenje u Svetoga Oca koji će razlučiti i donijeti odluku kada će doći do toga čina koji je tako važan za opću Crkvu, kada će za to biti pravi trenutak - rekao je vatikanski ministar vanjskih poslova, dodavši kako je Crkva u ovakvim situacijama okrenuta molitvi.

- Uvijek treba moliti, utjecati se zagovoru blaženika i slijediti njegov primjer te biti svjesni onoga čime se blaženi Stepinac uvijek odlikovao, a to je vjernost Svetome Ocu. I u ovome trenutku kad ne nedostaje teškoća siguran sam da bi to bila njegova pouka i nama u ovome trenutku - rekao je Gallagher.

Papa Franjo u posjeti Litvi

Paul Richard Gallagher
1 / 13
Papa Franjo u Litvi
VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  I to smo dočekali : čovek konačno izbliza video bananu u Srbiji .... ISPRED LIDLA REDOVI OD ZORE, U NIŠU UMALO TUČA: Trpali puna kolica pilića i po 10 kg banana! Pogledajte, i Vučević u akciji, a evo šta je ... prikaži još! merkao Cvetanović u Leskovcu

 • vadis1:

  Sto cemo dobiti ako Stepinac postane svetac?

 • S.Savić:

  Papa koji je već posjetio Kubu, će prije u Sjevernu Koreju negu u Hrvatsku i prije prozvat komunjaru Tita blaženim nego Stepinca svetim. On je simpatizer Marxizma.