Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Da gejevi ne bi trebali u sjemeništa potpisao još Benedikt XVI.

Papa Franjo na tu temu nastavlja djelovati na osnovi vatikanskih dokumenata
27. svibnja 2018. u 17:34 3 komentara 521 prikaza
Papa Franjo
Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kazavši da budući sjemeništarci ne bi trebale biti gej osobe, papa Franjo nije rekao ništa novo. To da osobe koje imaju homoseksualne tendencije ne bi trebale ući u sjemeništa napisano je u dokumentu Kongregacije za katolički odgoj koji je 2005. potpisao papa Benedikt XVI.

Svećenik SILVIJE TOMAŠEVIĆ Sazrelo je vrijeme da se osude svećenici pedofili

Naziv tog dokumenta je: 'Naputak o kriterijima za zvanja koji se tiču osoba s homoseksualnim sklonostima vezano uz njihovo pripuštanje u sjemenište i primanje svetih redova'.

Franjo je u razgovoru iza zatvorenih vrata s talijanskim biskupima potvrdio da bi, ako su u dvojbi da je netko homoseksualac, bilo bolje, kada ga primaju u sjemenište, da ga ne prime. A i taj dokument, koji je potpisao Benedikt XVI., temeljen je na Drugom vatikanskom koncilu, ali i drugim dokumentima. U njemu se obrađuje samo jedno posebno pitanje, a ono glasi 'treba li ili ne pripustiti svetim redovima kandidate koji imaju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti'. Naglašava se da je takav dokument bio potreban zbog 'trenutačnih prilika' koje su ga 'učinile još žurnijim'.

Papa Franjo
1 / 8
Kardinal Bozanić predvodio misu u crkvi Krista Kralja na Mirogoju

Franjo nastavlja djelovati na osnovi tog i ostalih vatikanskih dokumenata vezanih uz pitanje homoseksualnosti među svećenicima. Franjo drži da homoseksualne tendencije, kada su 'duboko ukorijenjene', mogu kompromitirati život u sjemeništu. U dokumentu iz 2005. se kaže i da 'Crkva, premda duboko poštuje spomenute (gej) osobe, ne može pripustiti u sjemenište i svete redove one koji prakticiraju homoseksualnost, pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili podupiru takozvanu gej kulturu'.

Taj je dokument usvojen nakon skandala vezanog uz homoseksualnost među svećenicima, pa je čak otkriveno da neki svećenici odlaze u gej klubove. Papa Franjo je 2016. novim dokumentom Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis (Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi) osvježio prethodne 'Ratio' iz 1970. i 1985. Potvrđuje da se u sjemeništa ne mogu primiti osobe s dubokom homoseksualnom tendencijom.

Ilustracija Darko Pavičić Velika kušnja biskupa – završiti u crkvi ili na dvorištu napad policija Grozni Teroristi upali u crkvu, poginulo troje ljudi Papa Franjo Proglasit će ih papa Franjo Crkva imenuje nove svece, među njima i zaštitnik siromašnih

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    zasto svecenici vole biti geyevi? Oli su rodjeni takvi? Tj, bog ih stvorio talve?

  • nela car:

    Gdje ste sada krivotumačitelji Pape Franje, koji ste namjerno na svakom koraku iz njegovih izjava koje ste vadili iz konteksta vodili svoj agitprop??? Gdje su oni koji nas nazivaju katolibanima kojima je i vlastiti Papa "napredniji" od njih? Gdje ste? ... prikaži još!e? Za informaciju, postoji i nešto što se zove nauk Katoličke crkve kojeg ne znate, ali ste ga vjernicima počesto tumačili...