Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naglasak

Da gejevi ne bi trebali u sjemeništa potpisao još Benedikt XVI.

Papa Franjo
Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.05.2018.
u 17:34

Papa Franjo na tu temu nastavlja djelovati na osnovi vatikanskih dokumenata

Kazavši da budući sjemeništarci ne bi trebale biti gej osobe, papa Franjo nije rekao ništa novo. To da osobe koje imaju homoseksualne tendencije ne bi trebale ući u sjemeništa napisano je u dokumentu Kongregacije za katolički odgoj koji je 2005. potpisao papa Benedikt XVI.

Naziv tog dokumenta je: 'Naputak o kriterijima za zvanja koji se tiču osoba s homoseksualnim sklonostima vezano uz njihovo pripuštanje u sjemenište i primanje svetih redova'.

Franjo je u razgovoru iza zatvorenih vrata s talijanskim biskupima potvrdio da bi, ako su u dvojbi da je netko homoseksualac, bilo bolje, kada ga primaju u sjemenište, da ga ne prime. A i taj dokument, koji je potpisao Benedikt XVI., temeljen je na Drugom vatikanskom koncilu, ali i drugim dokumentima. U njemu se obrađuje samo jedno posebno pitanje, a ono glasi 'treba li ili ne pripustiti svetim redovima kandidate koji imaju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti'. Naglašava se da je takav dokument bio potreban zbog 'trenutačnih prilika' koje su ga 'učinile još žurnijim'.

Papa Franjo
1/8

Franjo nastavlja djelovati na osnovi tog i ostalih vatikanskih dokumenata vezanih uz pitanje homoseksualnosti među svećenicima. Franjo drži da homoseksualne tendencije, kada su 'duboko ukorijenjene', mogu kompromitirati život u sjemeništu. U dokumentu iz 2005. se kaže i da 'Crkva, premda duboko poštuje spomenute (gej) osobe, ne može pripustiti u sjemenište i svete redove one koji prakticiraju homoseksualnost, pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili podupiru takozvanu gej kulturu'.

Taj je dokument usvojen nakon skandala vezanog uz homoseksualnost među svećenicima, pa je čak otkriveno da neki svećenici odlaze u gej klubove. Papa Franjo je 2016. novim dokumentom Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis (Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi) osvježio prethodne 'Ratio' iz 1970. i 1985. Potvrđuje da se u sjemeništa ne mogu primiti osobe s dubokom homoseksualnom tendencijom.

 

Komentara 3

CH
CharlesBukowski
14:34 30.05.2018.

a pedofili?

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:15 27.05.2018.

zasto svecenici vole biti geyevi? Oli su rodjeni takvi? Tj, bog ih stvorio talve?

NC
nela car
22:47 27.05.2018.

Gdje ste sada krivotumačitelji Pape Franje, koji ste namjerno na svakom koraku iz njegovih izjava koje ste vadili iz konteksta vodili svoj agitprop??? Gdje su oni koji nas nazivaju katolibanima kojima je i vlastiti Papa "napredniji" od njih? Gdje ste?e? Za informaciju, postoji i nešto što se zove nauk Katoličke crkve kojeg ne znate, ali ste ga vjernicima počesto tumačili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije