Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.03.2021. u 21:29

Schönborn u razgovoru za ovotjedni Der Sonntag kaže da je nezadovoljan odlukom Kongregacije jer “ne” blagoslovu homoseksualnim parovima ranjava mnoge osobe

Može se blagosloviti homoseksualnu osobu, ali ne i homoseksualni par, prosudila je Kongregacija za nauk vjere. Ta odluka je u dijelu Crkve izazvala negodovanje, ali ne zbog dopuštenja blagoslivljanja homoseksualaca, već zbog zabrane blagoslivljanja istospolnih parova.

Na čelu nezadovoljnika su njemački biskupi, a bečki nadbiskup i teolog kardinal Christoph Schönborn kaže da su svi djeca Majke Crkve i da bi trebali dobiti blagoslov. Prije samo nekoliko godina, Crkva je na homoseksualce gledala kao na “neispravne”, a sada ih blagoslivlja.

Kakvim su ritmom počele promjene u Crkvi, i ne samo ta, moglo bi se očekivati da će uskoro blagoslov moći dobiti i homoseksualni parovi.

Schönborn u razgovoru za ovotjedni Der Sonntag kaže da je nezadovoljan odlukom Kongregacije jer “ne” blagoslovu homoseksualnim parovima ranjava mnoge osobe. Podsjetimo i da je Schönborn blagoslovio homoseksualni par u rujnu 2018. To znači da je dio Crkve već bio za taj čin.

– Svaka majka blagoslovi svoga sina bez obzira na to kakav je – kazao je Schönborn i priznao da ga i njegova blagoslivlja svaki dan te dodao da ni jedna majka ne odbija taj čin.

Papa Franjo cijeni mišljenje bečkog nadbiskupa kojem je povjerio i predstavljanje sinodalne (sinoda o obitelji) pobudnice Amoris Laetitia kojom je omogućeno davanje pričesti i rastavljenim i ponovno vjenčanim parovima. I to je velika promjena koja je negdje naišla na kritiku.

Schönborn je pronašao rješenje za davanje pričesti citiranjem Teološke sume (Summa theologica), djela sv. Tome Akvinskog, kako bi pozvao na gledanje iznad klasične doktrine. Zadaća opreza nije samo uzimanje razloga u obzir već i njegova praktična primjena.

Evo zašto je moguće blagosloviti istospolne parove. Dakako, u crkvi se neće moći vjenčat jer je vjenčanje između žene i muškarca sakrament, ali ne znači da istospolni parovi ne smiju biti blagoslovljeni kao djeca majke Crkve.

Schönborn podsjeća da je Crkva Majka i Učiteljica (Mater et Magistra), ali prije svega Majka. Već su uvedene mnoge promjene, a mnoge su pred nama samo što ih neki biskupi ne žele vidjeti premda su im pred očima.

 

Komentara 10

Avatar SileZla
SileZla
09:41 29.03.2021.

Do kad će glavni i jedini izvjestitelj iz Vatikana biti osoba koja je tamo zaostala iz vremena Jugoslavije, poslan u Rim s titulom društveno-politički suradnik u informiranju?

DU
Deleted user
09:43 29.03.2021.

Nema blagoslova homoseksualne zajednice i točka. Dajte to zaboravite. Silvije uporno melje svoje, a to se neće dogoditi nikada, pa ni tada. Ako i koji papa to tresne kao mogućnost, ako čak i digne ruke na blagoslov dva pedera i izrekne molitvu blagoslova nad njihovom zajednicom, ona neće biti blagoslovljena jer ne daje blagoslov papa, nego dragi Bog. Ne mijenja nauk papa, nego sluša Duha Svetoga koji progovara. A ako papa ili neki biskup slabo sluša, to je drugi problem.

DU
Deleted user
08:09 29.03.2021.

Crkva se uopće ne mijenja samo kardinal Christoph Schönborn treba ponovno na vjeronauk. Ni je dugo čitao prvu poslanicu Sv. Pavla apostola Rimljanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije