Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2021. u 09:45

Sloboda od nasilja je pravo, a nasilje nad ženama zločin o kojem ne smijemo šutjeti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, obilježava se u cijelome svijetu, pa je tako ove godine obilježen i u Hrvatskoj. U Saboru je održana minuta šutnje, a institucije i udruge koje se bave ovom mučnom temom na važnost nenasilja prema ženama ukazale su nizom akcija. Samo pet dana kasnije, iz Splita stiže zastrašujuća vijest o još jednom slučaju ekstremnog nasilja koje je za još jednu ženu završilo tragično.

Ubojica Željko Đekić svoju je bivšu partnericu Vesnu izmasakrirao nožem na njezinu radnom mjestu u jednom trgovačkom centru, pred očima zaprepaštenih kupaca i zaposlenika. Uslijed teških ozljeda nesretna žena je preminula, a jedno je dijete ostalo bez majke, bez djetinjstva, pa i bez oca koji će zasigurno ostatak života provesti iza rešetaka. Kako to obično biva, nakon ovakvih tragedija traži se krivac, prstom se upire u sustav, u institucije, u policiju, u traljave zakone, u državu - u kojoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana.

No, Hrvatska je prije pet godina ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a proteklih je godina izmijenjeno kazneno zakonodavstvo kako bi se osigurale strože kazne za počinitelje nasilja i omogućilo njihovo brže procesuiranje. Izmijenjen je Zakon o sudovima kao preduvjet za osnivanje obiteljskih odjela na općinskim sudovima, a pristupilo se i izradi Nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja. Osigurano je osnivanje skloništa za žrtve u svim hrvatskim županijama, pojačana je edukacija i pokrenunuta medijska kampanja o štetnosti nasilja. Uvedena je telefonska nacionalna SOS linija za žrtve, dostupna 24 sata svaki dan u tjednu.

No, u svemu tome zaboravljamo ključnu komponentu, a to je osobna odgovornost. Zaboravljamo na edukaciju vlastite djece o važnosti nenasilja prema svakome, pa i prema suprotnome spolu, o poštovanju prema partneru, o međusobnom uvažavanju. Postoji li politička volja za borbu protiv nasilja nad ženama? Nesumnjivo, postoji. Sloboda od nasilja je pravo, a nasilje nad ženama zločin o kojem ne smijemo šutjeti, on je neprihvatljiv te zaslužuje svaku osudu i najstrožu kaznu - prije svega unutar obitelji. 

VIDEO Zapaljene svijeće ispred Lidla u kojemu je ubijena zaposlenica

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:49 02.12.2021.

Sloboda od nasilja je pravo, ali i tim nasilnim muškarcima treba oprostiti, jer su imali teško djetinjstvo. Međutim, oprostiti ne znači dozvoliti im da te ubiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije