Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2016. u 09:55

Iako su s gledišta razmjernosti male šanse za blokadu Srbije, ipak napori naše diplomacije nisu uzaludni kako bi se upozorilo da je sporna samo jedna rečenica

Naša diplomacija u vezi sa srbijanskom univerzalnom jurisdikcijom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije zapela je zapravo da Srbija izbriše samo jednu rečenicu iz njihova zakona o ratnim zločinima iz 2003. godine: “Državni organi Republike Srbije određeni ovim zakonom nadležni su za vođenje postupka protiv počinitelja krivičnih djela iz članka 2. ovog zakona, koja su izvršena na teritoriju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtve”. Dakako, mnogima u Hrvatskoj mučno je što bi bivši agresor htio svojom odlukom biti glavni sudac i na području Hrvatske, jer čak i Međunarodni kazneni sud za područje bivše Jugoslavije formalno je dobio suglasnost i Hrvatske. Srbija samovoljno želi suditi teoretski i Hrvatu za zločin počinjen u Hrvatskoj nad Hrvatom. Ali, za kaznenopravne stručnjake univerzalna jurisdikcija nije ništa novo. Imaju je mnoge i europske zemlje, pa i Hrvatska.

Recimo, Njemačka je sudila državljanima BiH, a neke i osudila, za genocid u BiH. Belgija je osudila Ruanđane za zločine u Ruandi, ali kad se na meti našao Bush zbog Iraka, odustali su od svojih shvaćanja univerzalne jurisdikcije. Ali takav regionalno isključiv način sličan Srbiji ima ili je imalo tek nekoliko zemalja. K tomu, riječ je o zemljama koje, za razliku od Srbije, imaju uređen pravosudni sustav utemeljen na europskim standardima te stoga uživaju povjerenje drugih zemalja. U tim bi sustavima vojne optužnice nastale u bivšoj SFRJ bile tek povijesni dokument, a ne pravna činjenica zbog koje bi Srbija kad postane članica EU mogla od Hrvatske tražiti izručenje Vladimira Šeksa temeljem europskog uhidbenog naloga. Zato im je Velika Britanija odbila izručiti Ejupa Ganića, Austrija Jovana Divjaka, a BiH Tihomira Purdu. No, čak i da ukine spornu odredbu, Srbija bi temeljem opće odredbe o univerzalnoj jurisdikciji za zločine protiv međunarodnog prava, kakvu imaju mnoge zemlje, i dalje mogla progoniti Šeksa i druge naše državljane. Stoga ne čudi stav Europske komisije da sporna odredba ne krši suverenitet drugih zemalja. Iako je srbijanski slučaj što se nas tiče opterećen ratnopolitičkim konotacijama, ratni zločini nisu dio europske pravne stečevine, što je EK dao za pravo Srbiji, a i zbog (ne)razmjernosti male su šanse za blokadu pregovora Srbije u početnoj fazi, ipak nije uzalud i na ovaj način skrenuti pozornost na problem. 

>> EK protiv članice Hrvatske, u korist kandidatkinje Srbije

Komentara 2

DU
Deleted user
10:26 16.04.2016.

EU kukurice da je to bilaterlano pitanje i da se ne treba dovoditi u vezu s pregovorima. OK. tako su kokodakali i sloveniji i nikome nista. dakle ni mi se ne moramo na to obazirati...samo neka oni kokodacu, to jedino i znaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije