Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borislav Ristić

Bez panike! Rusi 
ni ovoga puta neće napustiti svoju stepu 
i banuti na naša vrata

Russian President Vladimir Putin arrives for the opening of the Army-2015 international military forum in Kubinka, outside Moscow, Russia, June 16, 2015. Putin said on Tuesday Russia would add more than 40 new intercontinental ballistic missiles to its nu
Foto: Reuters/PIXSELL
12.09.2015.
u 12:00

Mislim da teroristi, ipak, ne mogu biti relevantan izvor informacija. Osim toga, Rusi uopće nemaju logistiku za vođenje rata izvan radijusa od 1000 kilometara od svoje granice

Zaista je urnebesno, ali i pomalo uznemirujuće, pratiti ovih dana u medijima napise o ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji, koje, bar zasad, ne uspijevaju dobaciti dalje od pukih teorija urote. Urote su ok i zvuče sasvim dobro na sanskritu, arapskom, ruskom ili hrvatskom jeziku, ali na engleskom, u američkim ili britanskim medijima, one jednostavno ne zvuče dobro. Prije ove zadnje medijske kampanje o Putinu koji krišom gradi baze po Siriji i dovlači tamo trupe za odlučujuću borbu protiv Isil-a, imali smo prilike čitati sličnu bajku o navodnom "priznanju" ruskih zvaničnika o 2000 poginulih i 3200 teško ranjenih ruskih vojnika na ukrajinskom bojištu, koju su prenijele sve svjetske agencije, a kao autoritet ju navodili i neki naši stručnjaci za Ukrajinu.

Silna je i opasna to neka vojska kojoj je odnos ubijenih i ranjenih 2:3, ako znamo da je u Drugom svjetskom ratu taj odnos bio 1:3, a danas je spušten na 1:5! To što se pokazalo da izvor ovih "informacija" nije nikakav službeni Putinov ukaz, već čista izmišljotina fantomskog sajt "Poslovni život" (Delovaya žizn), napravljenog za jedan dan na običnoj Joomla platformi, nije omelo uglednog povjesničara Paula Rodericka Gregoryja da u "Forbesu" napiše analizu koja se bazira na tom izvještaju, a kojega su u toj zabludi slijedili mnogi. Međutim, osim nekih novinara, koji su izrazili zgražanje nad blatantnom laži na koju su nasjeli, poput Leonida Bershidskog, kome se ne može pripisati naklonjenost Putinu, malo tko je osjetio potrebu čak i demantirati "vijest" koja je do jučer krasila naslovnice.

Umjesto toga, krenulo se s novim, još luđim spinom – Rusi se iskrcavaju u Siriji! Kao u onom komičnom engleskom komadu o skarletnom Pimpernelu, koga bjesomučno traže francuske revolucionarne vlasti, dok im on vješto izmiče, tako i ovdje, čini se, prisustvujemo urnebesnom komadu gdje se cijelom svijetu na gotovo svakom mjestu priviđaju ruska vojska i Putin lično, mada ih nikako ne mogu locirati i uhvatiti. Zašto smatram da na ovu vijest treba reagirati suzdržano? Prije svega, opet izvori. Sada je to jedan opskurni izraelski portal, kojem je glavna referenca to što ima nekih 25000 "lajkova" na Facebooku, a čiju informaciju bez provjere prenose mainstream mediji. Dalje, kao materijalni "dokazi" ovih glasina, uzimaju se selfiji ruskih vojnika i slike ruskih aviona MIG-31, koji su mogli biti snimljeni bilo gdje. Uz to, slike ruskih migova na svom Twitter nalogu objavila je, ni manje ni više, nego al-Nusra Front, tj. Al-Kaida u Siriji. Teroristi, ipak, ne mogu biti relevantan izvor informacija.

Pored toga, Rusi uopće nemaju logistiku za vođenje rata i držanje trupa izvan radijusa od 1000 km od svoje granice, tj. na teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza. Svoje trupe ne drže čak ni u Gruziji i Ukrajini, a ne u Siriji. Uostalom, za takvu avanturu Putin nema ni potporu javnog mnijenja još od Afganistanskog rata. Drugim riječima, Rusija je obična nacionalna država, čija vojska ima mandat braniti nacionalne granice i ugroženi nacionalni interes, a ne imperij s globalnom misijom. Nema sumnje da bi Rusi voljeli da se mogu značajnije vojno uplesti u rat u Siriji, naročito ako strahuju da je sljedeći korak usmjeravanje džihadista Isila i Nusra fronta prema južnim ruskim susjedima, pa je bolje s njima se obračunati u Siriji, nego na svom pragu. Međutim, ona takvih mogućnosti jednostavno nema. To može imati samo uz otvorenu podršku NATO-a i susjednih arapskih zemalja i Izraela, a bar do sada nismo vidjeli niti naznake mogućnosti takve podrške. Zato, bez panike. Rusi ni ovoga puta neće napustiti svoju stepu i banuti na naša vrata.

Jedan od najpostojanijih intelektualnih autoriteta dvadesetog stoljeća, koji je čitavog života išao protiv struje svjedočeći istinu, Malcolm Muggeridge, vjerovao je da su masovni mediji, od izuma televizije nadalje, zapečatili našu sudbinu, osudivši nas na masovnu manipulaciju javnim mnijenjem, uništavanje dobrog ukusa i klasičnog obrazovanja. Možda je taj nestanak horizonta istine u našem postmodernom dobu medijskih atrakcija najvidljiviji u jeziku, ponajprije u glavnom jeziku globaliziranih medija – engleskom. Naime, medijske laži na engleskom jeziku jednostavno nisu u duhu tog jezika i nemaju onu privlačnu snagu teorija urote na drugim jezicima.

Ma što o tome govorili filozofi, postoji samo jedan jezik koji preciznost, jasnost i istinitost ima upisane u svom genetskom kodu. To je jezik odgojen u sigurnosti Otoka, zaštićen prirodnim granicama od izazova koji bi mogli pomutiti njegov filozofski mir. Na engleskom jeziku stvari su mogle biti nazivane svojim pravim imenom. Na njemačkom je teško govoriti istinu, jer su Nijemci bili okruženi neprijateljima, pa je njemački jezik po prirodi stvari u svoj kod morao ugraditi "lukavstvo uma". Slaveni, stalno izloženi osvajačkim pohodima divljih naroda s istoka, a ponekad i sami u toj ulozi, također nikad nisu uspjeli uspostaviti u svom jeziku odnos s istinom. Zato kod Slavena dobro cvjetaju teorije urote. Neprijatelj uvijek prijeti. Da ne govorimo o Starim Grcima, Bizantincima i Arapima. Tamo vjerojatno nikad nitko nije ni pokušao reći nešto istinito. Čak i njihove teorije urote zvuče groteskno, bez ikakve pretenzije na istinitost. Na istoku vlada carstvo privida. Nije slučajno da Indusi čitav svijet smatraju iluzijom maje.

Ako je išta spasilo civilizaciju od izazova somnabulnih i opasnih metafizičkih ideja, onda je to globalna dominacija engleskog jezika. Bar je to do nedavno tako bilo. Zato je i opasan ovaj trend imunizacije na istinu i bujanja teorija urote u zapadnim medijima. Čovječanstvo bi moglo izgubiti jedini dar koji mu je dan kako ne bi potpuno utonulo u amok istočnjačke maje i agoniju života u laži.

Komentara 12

Avatar Idler 3
Idler 3
10:01 13.09.2015.

Bez panike ??? Ak sad još i Rusi stanu bombardirat (nebitno kog i na čijoj strani) evo nama još izbjegličkih valova. To je razlog za zabrinutost koji bu nakon još kojeg vala prerasel u paniku !!!

DU
Deleted user
15:10 12.09.2015.

Ja se veselim ruskoj intervenciji u Siriji. Napokon da netko stane na kraj amerima i njihovom saveznistvu sa ISILom.

SI
sibacar
15:09 12.09.2015.

Ma rusi ne mogu da vode rat ni 100 km od svoje granice,jer su oni regionalnas sila,na zalost,zamisli te da se u meksiku desava isto kao u ukrajini,ameri bi vec odavno usli tamo kopneno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije