Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radikalni govor Božovića

Baš briga hrvatske i srpske radikale za božićni mir

vladimir božović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
07.01.2017.
u 20:00

Nastavi li Beograd provocirati, Hrvatska će morati konkretnije odgovoriti

Pravoslavni Božić, odnosno Badnjak i Božić po julijanskom kalendaru, ove je godine donio sa sobom nepotrebnu količinu političko-nacionalnih strasti, koje nimalo ne odgovaraju duhu toga blagdana. Prvo je na tradicionalnom božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća uoči Badnjaka, izaslanik srbijanskog premijera Vučića Vladimir Božović progovorio ratno-huškačkim rječnikom balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, koji ne samo da nas je u pamćenju vratio više od dva desetljeća unatrag, nego ozbiljno treba zabrinuti zbog budućih hrvatsko-srpskih odnosa.

Hrvatski politički vrh reagirao je pristojno i primjereno i nadati se da su političke bljuvotine, kojima se u posljednje vrijeme služi Beograd kada govori o Zagrebu, samo dio njihovih trenutačnih političkih igara. No, ako je suprotno, Hrvatska će morati konkretnije odgovoriti.

Radikalni govor Božovića, na žalost, nije dugo morao čekati sugovornike, pa mu je sa zagrebačkog Cvjetnog trga već sljedećeg dana sa zajedničkog skupa Hrvatske pravoslavne crkve i Projekta Velebit poručeno da se vrati u svoj četnički brlog. Možda nekome to ne bi bilo niti toliko neprimjerno da se nije dogodilo upravo u kontekstu oživljavanja HPC-a, čiju crkvenost ne dovode u pitanje samo ostale pravoslavne crkve u svijetu (bez čijeg priznanja nema njezine autokefalnosti, da se razumijemo) nego i hrvatska država koja je ne priznaje. Golema hipoteka iz vremena NDH, koju vuče sa sobom, sigurno joj ni na jednoj ni na drugoj strani ne ide u prilog.

Najtragičnije u svemu, budimo iskreni, prolaze Srbi i pravoslavci u Hrvatskoj, kako Srbi pravoslavci, tako i Hrvati pravoslavci (kojih ima 16.700), koji su imali pravo kako na ovogodišnji mirni i neispolitizirani Božić, tako i na normalan i neispolitiziran svakidašnji život. Što je, na žalost, zadnja stvar radikalima i s jedne i s druge strane. Koji, kako se vidi, svaku priliku koriste za produbljivanje podjela. Jer im je to, očito, jedini način da sami opstanu u javnosti. Ne vodeći brigu koliko je pritom traumatiziraju.

Komentara 3

ŽB
žbaki
06:01 08.01.2017.

ovo dvoje nije usporedivo. nitko nije otišao u beograd u goste i tamo prijetio. ovdje je problem pupovac i njegovo četnikovanje. ovo nema veze ni s bogom ni s božićem. ako ikada više vidim državni vrh kako se klanja pupovcu i kukavički prešuti uvrede, biram one koji to neće raditi. barem se nadam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije