Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ove reakcija političara nameću pitanje - jesmo li se odmakli od komunističkog totalitarizma

Jurica Gaolić/PIXSELL
19.08.2018. u 12:00

U Hrvatskoj, pak, bacač jaja koji to radi iz političkog protesta može biti gotovo siguran da će završiti u policiji na kriminalističkoj obradi

Već 50-ak godina u zemljama zrele demokracije gađanje jajima političara, njihovih automobila i ureda dio je uobičajene političke kulture i simbolični je čin vrijeđanja političara i politika od strane političkih protivnika ili nezadovoljnih građana. U tim se trenucima neki od njih snalaze bolje, neki lošije.

Neki se pokušavaju zaštititi ili požure, neki imaju uvijek spremne kišobrane, a neki, poput bivšeg guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera, popularnog Terminatora, trpe to uz smiješak, skidaju pogođeni kaput i poručuju protivniku da im za dobru kajganu dobaci i slaninu.

Većina političara na Zapadu silom prilika oprašta te napade, a kao najhladnijeg mediji bilježe britanskog premijera, laburista Wilsona iz 1970., koji je nakon što je dobio jaje direktno u lice samo hladno primijetio: “Dođu li torijevci na vlast, za pet godina nitko neće imati novca da kupi jaja”.

U Hrvatskoj, pak, bacač jaja koji to radi iz političkog protesta može biti gotovo siguran da će završiti u policiji na kriminalističkoj obradi.

Posljednji takav slučaj kada su aktivisti malene političke strančice Slobodna Hrvatska pred novinarima ispraznili par kutija jaja na vrata Ministarstva zdravstva govori da naše državne vlasti u tom činu vide akt nasilja i nalažu policiji da čuva i njih i poredak. Iz činjenice da su dva muška i dva ženska politička aktivista privedena u utorak i obrađivana do srijede pred zoru možemo zaključiti da vlasti smatraju da bacači jaja zaslužuju cjelodnevno ili cjelonoćno “hlađenje” u policijskim prostorijama.

S obzirom na to da je bila riječ o političkom činu prouzročenom tragičnom smrću mladića iz Zaprešića, a da su prosvjednici doista zaprljali vrata Ministarstva, bilo bi razumljivo da su ih policajci legitimirali te prijavili sucu za prekršaje, da se zna kome ispostaviti račun za čišćenje. Sve više od uzimanja podataka je pretjerano i možemo se samo pitati što su ih to satima ispitivali u policiji.

Je li, na primjer, policiju zanimalo gdje su kupili jaja, odakle su ta jaja, jesu li uvozna ili domaća, imaju li račun za kupljena jaja, je li možda istekao rok upotrebe jaja? Šalu na stranu, slučaj je završio kao što bi završio i da ih nisu privodili, upućeni su sucu za prekršaje i čeka ih kazna od barem 500, a možda i nekoliko tisuća kuna.

Nisu to i prvi jajoprekršitelji u Hrvatskoj, 2011. demonstranti su gađali središnjicu HDZ-a, što je također završeno privođenjem i dugotrajnim policijskim ispitivanjem. Jednako je bilo i kada su prosvjednici bacali jaja na zadarski HDZ i Poglavarstvo.

No, zanimljivo, kada su prosvjednici gađali jajima političare, policija je bila nježnija. U predizbornoj kampanji SDP-ovca Slavka Linića u Imotskom su 2008. dočekali jajima. Poslije su tako dočekali i HDZ-ovca Branka Bačića u Omišu 2011., gdje su delegaciji dvije prosvjednice bacile jaja pred noge i vikale “Ovo vam je za Purdu, ovo za krizu, ovo za škver”.

Bačiću je stradala cipela. Gađali su 2016. i Obersnela, no promašili su i sa dva jaja pogodili violinisticu iz orkestra. To da Hrvatska i dalje ima problema s ostacima totalitarističke svijesti u državnim strukturama i kod političara potvrđuje i događaj iz kolovoza prošle godine, kada je premijer Andrej Plenković posjetio Poreč.

Dok je prolazio, jedan od građana, mladić po imenu Marko Starčić, povikao je “HDZ, lopovi, lopine!”. Starčić je u roku od sat vremena pozvan na obavijesni razgovor u policiju, gdje su ga satima ispitivali i prijavili prekršajnom sucu.

U prijavi nije citiran uzvik zbog kojeg su ga zvali, nego ga se teretilo “za uznemiravanje turista vikom”. Održana su dva ročišta, a prije četiri mjeseca Starčića je sud u Pazinu nepravomoćno oslobodio. Problem je što se Plenković nije snašao, nego je na pitanje novinara komentirao slučaj sa “zakon se mora provoditi”.

Dakle, hrvatski političari još nisu svladali osnovnu lekciju o građanskim slobodama, a to je da svatko ima pravo izraziti nezadovoljstvo politikom i političarima, u što spada i vrijeđanje, pa i pokoje jaje. Političari kada su odabirali taj posao, prihvatili su i to da budu mete uvreda nezadovoljnika.

Svaki daljnji nastavak prerepresivnog ponašanja prema vlastitim građanima bio bi znak da se nismo odmaknuli onoliko koliko smo mislili od komunističkog totalitarizma, gdje je i za masni politički vic slijedilo batinanje pendrecima i zatvor. Povratak u to nećemo dopustiti, uz poruku da se bacanja jaja kao izraza političkog nezadovoljstva mogu plašiti i tražiti policijsku zaštitu samo političari bez jaja.

>> Pogledajte u kakvom su stanju zagrebački mostovi

Ključne riječi

Komentara 42

JI
Jure i Max
15:27 19.08.2018.

Yuga je bila drzava nastala na partizanskom zločinu pod vodstom krvoloka i ljudozdera Broza.

ML
mlinkamlinka123
22:30 19.08.2018.

nismo mi odmakli ni od feudalizma, ajde ukloni Mamića, Bandića... jedino ih silom možeš ukloniti (revolucijom) oni kupe svoje glasače

Avatar tkozna
tkozna
13:54 19.08.2018.

Ministre nije Matteo umro zbog pogreške djelatnika hintne pomoći. Umro je zbog toga što nisi osigurao da hitna pomoć građanima bude dostupna i učinkovita. Srami se, ostavku molim. Plenkoviću koliko ti je trebalo vremena i grijeha da razriješiš MOST-ove ministree koji su bili kreativni. Ovaj klimoglav ti je dobar. Sramite se oba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije