Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koji paradoks

Na HZZ-u najviše nezaposlenih osoba s najtraženijim zanimanjima

burza rada
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
04.01.2017.
u 09:39

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj su ugostitelji i prodavači, no na našoj burzi rada baš je tih zanimanja najviše među nezaposlenima

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj su ugostitelji i prodavači, no na našoj burzi rada baš je tih zanimanja najviše među nezaposlenima, piše N1.

– Postoje branše u kojima poslodavci silno imaju problema naći kvalitetnu radnu snagu iz tog broja kandidata sa Zavoda za zapošljavanje. Koji je razlog zašto postoji tih 240 tisuća nezaposlenih, najbolje bi bilo pitati HZZ, a vjerujem da ih je većina nezapošljivih ljudi, postoji dio koji nemaju određene vještine – kazao je Marko Oltean, s portala MojPosao. 

Analitičari tržišta rada tvrde kako država ne radi puno na tome da prekvalificira osobe koje su nezapošljive, a problem je i u obrazovnom sustavu jer brojni učenici i studenti stječu zanimanja kojih je ionako previše. 

>> Država će plaćati prvi posao nakon škole 2400 kuna mjesečno

Komentara 5

SA
samuraj
11:12 04.01.2017.

Ne postoji u Hrvatskoj nikakav manjak radne snage,postoji samo manjak poslodavaca koji su spremni te iste ljude sa biroa pošteno platiti i što je još možda važnije ljudski se prema njima odnositi. Dugi niz godina poslodavci su sa radnicima radili doslovno što su htjeli i većina njih doslovno se iživljavala na ljudima,sad kad ljudi imaju kakav takav izbor a imaju ga,ulaskom u EU bez obzira što niti tamo nije sve bajno,gospodo poslodavci ili ćete ih platiti i ljudski se prema njima odnositi ili ćete sami raditi.

Avatar alien79
alien79
12:23 04.01.2017.

Radije ću biti gladan nego robovati za 3000 kn 10 sati na dan 100-200 km od kuće

DU
Deleted user
12:23 04.01.2017.

Reforma obrazovnog sustava. Ukinuti upravne referente, ekonomiste, komercijaliste i još neka slična zanimanja. Uvesti u svakoj srednjoj školi bar pola razreda informatičara, ojačati obrtnička zanimanja. Ne znam koja stručna škola u Hrvatskoj uspije upisati godišnje bar deset tesara i krovopokrivača,, isto toliko zidara i fasadera, a negdje prije je bilo na televiziji kakav je problem sa keramičarima. Ali su nam zato ti obrti jako dobro pokriveni sa kojekakvim fušerima za koje kada odu ustanovimo da bi bili najbolje da ih nikada nismo sreli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije