Ni peronospora, tuča, mraz, suša ili preobilna kiša ne zadaju toliko
briga vinarima kao čep. Taj naizgled sitan detalj može postati
prava noćna mora; neispravan, loš zatvarač može na kraju uništiti
cjelogodišnji trud vinogradara i podrumara. Računa se da od tri do pet
posto plutenih čepova u čitavom svijetu bude neispravno, a posljednjih
se godina kriza s čepovima intenzivira, pa se traže nadomjesci za
tradicionalno pluto.
Nada se polagala u plastične, no nisu baš omiljeni, a i rabe se za
jednostavna, brzopotrošna vina; ostaje i ekološki problem kamo s
brdima, desecima milijuna tih prirodno nerazgradivih proizvoda?
Posljednjih se godina, posebice u Novome svijetu, naveliko počelo
baratati navojnim, metalnim čepovima, pribjegavale su im i poznate
vinarije, no na žalost pokazalo se da i na njih negativno može
djelovati korozija!
Ivica Rakić čovjek je s najvećim iskustvom u tom području u nas i kaže
da se proizvodnja pluta smanjuje zbog požara, klimatskih promjena i
nekih bolesti na koje ni stručnjaci ne znaju odgovoriti. Računa se da
se proizvede oko 4,6 milijuna tona pluta godišnje, a hrastu se kora
može ponovno skidati tek nakon devet godina. Sada se za čišćenje novih
čepova rabe tekući kisik i limunska kiselina pa zadrže prirodnu tamnu
boju, dok se prije rabio sumpor pa su se izbjeljivali.
Svjetski je trend, kaže Rakić, da se za bolja i arhivska vina kupuju
prirodni čepovi, i to skuplji, dok se za masovnija, brzopotrošna vina
rabe obični, jeftiniji i plastični. Upozorava da bi naši vinari htjeli
ekstrakvalitetne čepove a oni su skupi a u boce pune vino
koje još nije spremno, jer se žure na tržište, forsiraju vino pa ne
pomogne ni takav čep i dodaje kako se često dogodi da su im čeljusti na
punilici istrošene pa se onda pri punjenju ošteti čep.
Drago Režek, vinar i enolog, tvrdi da nema čepa koji ne može ispasti
neispravan, kolika god mu bila cijena, samo je postotak kod skupljih
manji. On se među prvima počeo koristiti plastičnim čepovima, još za
berbu 98, no uglavnom je odustao zbog prigovora kako zbog njih izostaje
ritual otvaranja butelje?!
Najsigurniji je plastični čep, uvjerio se, jedino što vina ispod njih
sporije stare.
U nas je nekoliko kuća koja uvoze čepove, među najpoznatijima su
Gro-prom (ob. Gorša) i Miva (G. Mohor). U Gro-promu imaju čepove
najvećega i najpoznatijeg svjetskog proizvođača, Amorima, kojega
zastupa asutrijski Schiesser te, ekskluzivno sa Sardinije, Sugherificio
Sargalese.
Plasira se godišnje tri milijuna komada, poznatim vinarijama, od
Krauthakera, Enjingija, Đakovačkih vina do Vinoploda i Plančića, i to
od najskupljih arhivskih do jeftinijih brzopotrošnih te tzv.
angolemarata.
Gordan Mohor ponosan je što su uspjeli nagovoriti vinare da uzimaju
čepove više klase jer tako izbjegavaju probleme koji su prije nastajali
zbog lošijih, jeftinijih čepova. Čepovima Rich Xiberte iz Španjolske
opskrbljuje Krauthakera, Adžića, Enjingija, Grgića, za tu vinariju
isporučuje i vrlo skupe (5,7 kn + PDV) arhivske čepove, dok je
prosječna cijena od 2 do 5 kuna.
AKTUALNO Čizma glavu, a čep butelju