Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Petomjesečni post od šopinga

26.12.2008.
u 17:37

Od Nove godine Hrvati će morati (opet) mijenjati neke svoje svakodnevne navike. Jednom su to već prošli, pa će najnoviju ponavljajuću lekciju zacijelo puno brže i bezbolnije svladati. Ukratko, za sve koji su dosad nedjeljom pohodili trgovačke katedrale u obliku šoping-centara sutrašnji je dan posljednja nedjelja pred skorašnji post, u kojoj će moći uživati i peglati kartice na kojima je ionako sve manje novca, a sve deblji minus.

Ako još niste čuli, i te kako je dobro znati da od Nove godine na snagu stupa dio iz novog Zakona o trgovini koji uređuje radno vrijeme, oko čega su se svih ovih godina lomila koplja na sve strane. U suprotnome, već prve iduće nedjelje mogli biste se teško razočarati kad s veseljem krenete u novi nedjeljni šoping, a dočekaju vas zabarikadirana vrata trgovačkih meka. Jer od Nove godine počinje petomjesečni post od nedjeljnog šopingiranja. Riječ je o kompromisu Vlade, sindikata i poslodavaca, dok je Katolička crkva, barem javno, posve nestala iz te inicijative, koju je inače upravo ona pokrenula sa sindikatima. Kompromis znači da od 1. siječnja trgovine nedjeljom ne rade tijekom godine, osim za ljetne sezone, od 1. lipnja do 1. listopada, te u grozničavom prosincu.

Poslodavci, dakako, reagiraju u svojoj maniri, pa unaprijed najavljuju otkaze iako im ti isti radnici ionako mahom skupljaju pregršt prekovremenih sati. A onda još dodatno pritišću – sad zbog globalne financijske krize – tvrdeći da bi ipak trebalo nastaviti po starome, bez zatvaranja. I sve se opet svodi samo na računanje profita, dok se baš i ne čuje glas samih radnika koji satima i danima rade u trgovinama bez predaha. Kriza se ne može i ne smije prevladati isključivo preko njihovih leđa, dok poslodavci teško stežu svoje remenje. Radnicima u trgovini treba omogućiti minimalne ljudske uvjete rada, koji ne uključuju samo pristojnu plaću nego i slobodni dan, posebice nedjelju. I mnogi od njih priznali su da bi radije bili kod kuće sa svojima u nedjelju, kad je cijela obitelj na okupu, pa makar i za nešto manju plaću. A državi bi trebao biti poseban interes zaštita obitelji.

Za Hrvate kupce ne treba se brinuti, oni će se većinom prilagoditi i kupovati drugih dana. Novac će znati potrošiti, to je sigurno. Naš je problem samo u tome što predobro znamo novac potrošiti, a jako teško stvoriti nove vrijednosti. Hoće li pak nova zabrana opstati, tek će se vidjeti. Prošla je trajala tek nekoliko mjeseci, do ukidanja na Ustavnom sudu. Još se nitko nije javio da će opet tužiti, ali treba očekivati sve. Kako god, sutra će još odzvanjati money, money, money. A zatim...


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?