Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJTEŽI DANI U KARIJERI

Jakov Fak zbog bolesti propušta cijelu sezonu!

Jakov Fak
Foto: DPA/PIXSELL
09.02.2017.
u 16:54

– Otac mi je dao sjajan savjet. Rekao mi je: “Kada ti je teško, samo drži glavu gore i gledaj naprijed. Sjeti se odakle dolaziš i tko si pa će ti biti lakše” – zaključio je Jakov Fak.

Ime Jakova Faka, ponajboljeg biatlonca svijeta, ove sezone nije zapisano među osvajačima bodova u Svjetskom kupu. Nažalost, neće ni biti jer Mrkopoljac koji nastupa za Sloveniju objavio je da zbog bolesti ove sezone više neće nastupati.

Odmor u Mrkoplju

Fak je početkom godine imao bakterijsku upalu pluća, a sve se nastavilo velikim problemima sa sinusima. Zbog toga nije mogao trenirati punom snagom cijele godine, što se odrazilo i na rezultate. Pokušavao je, trudio se, ali nije išlo. Tijelo, nažalost, nije spremno. Sve je prelomio uoči Svjetskog prvenstva koje je upravo počelo u austrijskom skijalištu Hochfilzenu.

U svakom slučaju, ovo su najteži dani karijere 29-godišnjeg Mrkopljanina, koji je 2010. godine u Vancouveru osvojio brončanu medalju za Hrvatsku, a nakon toga počeo nastupati za Sloveniju. U dresu Slovenije dvaput je bio svjetski prvak (2012. i 2015. godine), a niz je želio nastaviti na SP-u u Hochfilzenu. No, bolest je ipak bila jača.

– Jako mi je žao što neću moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Nažalost, moje tijelo trenutačno ne može pratiti visoke ciljeve. Tu odluku donio sam nakon konzultacija s trenerima i liječnicima. S obzirom na to da su se problemi sa zdravljem nizali jedan za drugim, nema smisla da budem ustrajan u tom visokom tempu i time riskiram daljnje komplikacije i zdravlje. Moram se odmoriti i pripremiti za sljedeću sezonu, koja je za mene najvažnija zbog Olimpijskih igara u Pyeongchangu – rekao je Jakov Fak na predstavljanju slovenskog sastava za Svjetsko prvenstvo te dodao:

– Oklijevao sam previše, možda bi bilo pametnije da sam prije prelomio i odustao od sezone, možda i prije početka. Prvo sam bio bolestan, pa mi je bilo bolje i onda sam počeo trenirati, no sve se opet vratilo. To je neka vrsta vrtloga, izuzetno je teško nositi se s time, pogotovo ako javnost ima od vas visoka očekivanja. Dakle, borba glave protiv tijela, takva mi je bila ova sezona. Sport je stalna jurnjava, ali kada vidite da vam se zdravlje ne poboljšava, morate odustati.

Fak je trenutačno u svom Mrkoplju gdje će se u krugu obitelji pokušati što prije oporaviti od bolesti kako bi bio spreman za sljedeću sezonu.

– Mislim da znam recept da mi se to ne ponovi, ali ne mogu biti sto posto u njega siguran.

No, straha za Faka ne bi trebalo biti, tek mu je 29 godina, pred njim je još puno vrhunskih biatlonskih godina.

U tome će mu pomoći i savjet njegova oca Marija.

Čak 21 postolje u SK-u

– Otac mi je dao sjajan savjet. Rekao mi je: “Kada ti je teško, samo drži glavu gore i gledaj naprijed. Sjeti se odakle dolaziš i tko si pa će ti biti lakše” – zaključio je Jakov Fak.

Sigurni smo da neće ostati samo na dosadašnjim sjajnim biatlonskim dosezima, na šest medalja s najvećih natjecanja te osam pobjeda i 21 postolju u utrkama Svjetskog kupa. •

Komentara 2

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
09:48 10.02.2017.

Šteta za tog sjajnog hrvatskog muškardina koji je sa tako velikim ponosom i oduševljenjem nastupao u europskim bojama i slovenskom dresu.

Avatar germanikus
germanikus
12:32 12.02.2017.

Bolest...Hihihihiho...Istina je da nije dobio dvije zadnje rate za prelazak za Sloveniju pa sad vrši pritisak!To je javna tajna da Slovenci nisu ispunili dogovoreno!!!!!Sve ostalo je naklapanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije