Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOME OFFICE

Najbolji savjeti za što bolji rad od doma

A1 Hrvatska
Foto: Shutterstock
1/3
26.03.2020.
u 09:47

Rad od kuće može biti izazovan, ali ako se dobro pripremi, može biti spas za mnoge

Zbog izvanredne situacije i uputa nadležnih službi da ostanemo kod kuće zbog epidemije koronavirusa mnogi od nas rade od kuće. Neki su sanjali o tome, neki već i probali, ali za većinu je to novo iskustvo za koje smo mislili kako možemo bez problema obaviti, no realnost je sasvim drugačija. Od galame klinaca u pozadini, do sasvim drugačije radne komunikacije, ovo su najbolji savjeti za uspostavu efikasnog home officea.

Zadajte si radno vrijeme i držite se toga

Mnogi misle da samo zato što su doma mogu upaliti računalo u 9:00 i otići napraviti kavu, pojesti doručak, prebaciti par kanala na televiziji… Postavite si rokove i držite se rasporeda. Ako počinjete raditi u određeno vrijeme, potrudite se da sve obavite prije toga i da krećete čiste glave, koncentrirani. Bolje završiti posao ranije, nego zbog trivijalnih sitnica, raditi dulje od predviđenog. Stvorite su jutarnju rutinu koja će vam pomoći da se držite rasporeda. Probajte se ustati kao inače, vježbati, napraviti doručak za sebe i ostale članove obitelji, te obući kao da idete na posao, dobro, ne baš kao da idete u ured, ali nemojte sjediti u pidžami cijeli dan samo zato što možete.

Postavite pravila za ukućane

Foto: A1 Hrvatska

Bilo da se radi o partneru, djeci, roditeljima ili cimeru, morate im dati do znanja da rad od kuće nije isto kao kad se na godišnjem spojite za par mailova, te da ih molite za malo razumijevanja. Objasnite djeci da ne mogu glasno slušati muziku ili gledati TV, roditeljima recite da su vam računalo i Internet dovoljni da radite od doma i da samo trebate malo mira, a partnera ili cimera zamolite da prošeće psa ili riješi očitavanje električne energije dok vi radite, ako baš nemaju ništa za raditi. Mnogi se pitaju kako djeci olakšati boravak kod kuće, a da ne igraju igrice cijeli dan. Korisnicima A1 TV usluge sada je dostupno svih 14 dječjih kanala. Osim zabavnog sadržaja djeca mogu pratiti i Da Vinci Learning, jedan od najboljih svjetskih edukativnih TV kanala. Također, u A1 Videoteci potpuno besplatno dostupna je Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja. Sastoji od video lekcija za sva četiri razreda srednjih škola koje prate gimnazijski program matematike.

Ukoliko na sebe preuzmete kućanske poslove u normalno radno vrijeme, vaša produktivnost će patiti i osjećat ćete se kao da imate više posla nego kad ste u uredu.

Odredite kada ste na pauzi i iskoristite je u cijelosti

Sami najbolje znate kad je vrijeme za pauzu za ručak, a bilo bi dobro i da uzmete minutu pauze da odmorite oči ili protegnete noge. Javite kolegama unaprijed kada planirate koristiti pauzu i držite se toga. Također, iskoristite je u cijelosti, ako ste javili da vas nema od 12:30 do 13:00, ne palite računalo 10 min ranije da pogledate mailove, radije 10 minuta provedite u razgovoru s nekim ili surfajte malo, odmorite se što više kako bi dalje mogli koncentrirano raditi.

Ne libite se tražiti sredstva za rad

Ukoliko vam je tvrtka odobrila rad od kuće, nemojte se bojati tražiti sredstva koja će vam to olakšati. I vašim naređenima je u interesu da radite što produktivnije od kuće, stoga je bitno u početnom periodu dobro razmisliti što bi vam olakšalo rad i što konkretno vam može pomoći. Osnovne stvari poput mobilne i fiksne internetske veze mogu značiti razliku između završenog projekta i čupanja kose. S obzirom na to da je sada od posebne važnosti pružati stabilnu i pouzdanu komunikaciju na nacionalnoj razini i na taj način pomoći društvu da normalno i uspješno sigurno funkcionira, A1 Hrvatska je poduzela sve mjere za kontinuitet pružanja usluga korisnicima na najboljoj fiksnoj i mobilnoj mreži prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju. Uloga A1 Hrvatske je u tome da cijelo društvo normalno funkcionira, bez obzira radilo se o privatnim ili poslovnim obvezama.

Odredite gdje će vam biti „ured“

Razmislite dobro gdje bi u domu mogli normalno funkcionirati 8 sati i vi i ukućani, te odredite granice vašeg ureda. Ukoliko možete, odvojite za to cijelu sobu s vratima koja možete zatvoriti. Ured se ne odnosi samo na vašu privatnost i mir, već i na uredsku opremu, pogotovo, ako radite s osjetljivim podacima ili uređajima. Objasnite djeci da to nisu igračke. Ukoliko radite s privatnom opremom, probajte si napraviti radno okruženje za vrijeme rada od kuće.

Družite se s kolegama

Vaši kolege su ljudi s kojima provodite mnogo vremena. Održavajte kontakte s kolegama, baš kao da ste u uredu, to što sad niste zajedno kod aparata za kavu, ne znači da ne možete poslati poruku i pitati kako su im se djeca privikla da su mama i tata doma ili kako im je koljeno koje je prošli tjedan malo nastradalo na nogometu. Socijalizacija nam je važna ne samo zbog bolje radne etike, već i zbog toga da se mi bolje osjećamo. A kada ste u boljim odnosima s kolegama, i posao će teći lakše, pogotovo ako ovisite o njihovom doprinosu.

Videopozivi i sastanci

Neki sastanci su prevažni da bi se preskočili, a kako ne bi došlo do zabune, potrudite se uključiti na sastanak videopozivom ili konferencijskim pozivom. Jednostavni „Pozdrav svima!“ na početku razgovora daje do znanja ostalima da se želite uključiti i riješiti problem ili doprinijeti razgovoru. Isto tako nemojte čekati da vam netko predloži video poziv već vi budite taj koji će to inicirati. Također, ton u mailu nekada može zvučati grubo ili se krivo protumačiti, videopozivom ćete moći opuštenije razgovarati i smanjiti ćete rizik da vas se krivo shvati.

Osim dodatnog prometa, A1 svim poslovnim korisnicima omogućava besplatno korištenje videokonferencijskog sustava Eyeson do 30. lipnja. U suradnji s Microsoftom, svim A1 poslovnim korisnicima osigurano je besplatno korištenje platforme za kolaboraciju i komunikaciju MS Teams do kraja godine.

Ako ste bolesni, uzmite bolovanje

Svima će nam se u periodu godine dogoditi da se prehladimo, zarazimo se crijevnom virozom ili da moramo paziti na bolesnu djecu. U tom slučaju uzmite bolovanje, iako vam se čini da možete raditi od doma i odmarati, raditi ćete sebi i drugima samo veću štetu. Odmorite se, ozdravite i nastavite s radom kada osjetite da možete normalno funkcionirati.

Foto: A1 Hrvatska

Komunicirajte sa svima o najsitnijim detaljima

Rad od kuće zahtjeva detaljnu komunikaciju, za ono što bi u uredu objasnili u tri rečenice i u kratkom mailu rekapitulacije, u slučaju rada od kuće u najmanju ruku će vam trebati mnogo više vremena. Objasnite svima uključenima što trebaju napraviti, što se i u kojem roku očekuje od svakoga te objasnite i one detalje za koje mislite da se podrazumijevaju. Također, komunicirajte sa svima i javljajte kako vi napredujete sa svojim obvezama. Čak i ako mislite da se ponavljate, imajte na umu da drugi možda nisu shvatili što mislite i da ćete teže ispravljati stvari kada bude prekasno, nego da u startu par puta provjerite je li sve jasno.

Ne budite strogi prema sebi

Da, treba se držati određene discipline i radne etike, ali nemojte biti prestrogi prema sebi ukoliko nešto ne ispadne kako ste prvotno zamislili. Svi nekada gubimo koncentraciju i ako se uhvatite kako surfate podatke o novom automobilu o kojem maštate ili tražite recepte za večeru, radije uzmite još jednu pauzu i javite drugima da ste malo zapeli. Na taj način nećete imati grižnju savjesti niti raditi na pola.

Završite radni dan isto kao u uredu

Baš kao što započnete radni dan nekim rutinama i na vrijeme, isto tako ga i završite. Stvorite naviku koja će vam olakšati privođenje posla kraju, a vašim online kolegama dati do znanja da se spremate za kraj radnog dana. Bilo da se radi o pospremanju radnog stola, ispunjavanju raznih excel tablica ili jednostavno slanje par poruka kolegama, budite odlučni i provodite odluke svaki dan.

Ovi savjeti ne znače da ih morate slijepo pratiti, na svima koji rade od doma je da probaju što više toga kako bi saznali što im najbolje odgovara. Nekada vam se rješenje nudi samo od sebe, dok ćete se nekada uhvatiti kao se vrtite u krug i trebate pomoć. Kako god bilo, uz prave partnere i „radnu atmosferu“, rad od kuće može biti pravo zadovoljstvo.

Sadržaj omogućio A1 Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije