Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI SPORTAŠI

Bolt i Phelps postali su bogovi Olimpa, teško će ih netko nadmašiti

Usain Bolt
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
23.08.2016.
u 08:45

– Rekao sam već, a sada mogu samo potvrditi, ovo su moje zadnje Igre. Još ću trčati na Svjetskom prvenstvu u Londonu sljedeće godine, a sve dalje jako je upitno – istaknuo je Bolt

Dva velika sportaša službeno su se oprostila od nastupa na Olimpijskim igrama. Nikad ne reci nikad, ali u Tokiju 2020. godine gledatelji više neće uživati u izvedbama sjajnog američkog plivača Michaela Phelpsa i čovjeka-munje, atletičara Usaina Bolta. Obojica su trenutačno sportaši s najviše osvojenih zlatnih medalja u povijesti Igara.

Phelps je sudjelovao na Igrama od 2004. do 2016. i osvojio je 23 zlatne medalje, a ukupno još pet. S 28 medalja, ima ih čak 10 više od Larise Latinjine, gimnastičarke bivšeg Sovjetskog Saveza koja ih je na Igrama od 1956. do 1964. godine osvojila 18, od čega devet zlatnih.

Nagovarat ću Usaina

– U Tokiju bih imao 35 godina i odlučio sam da su to godine kada se čovjek u plivanju jednostavno mora povući. Jasno mi je da će me mnogi nagovarati da nastupim barem u jednoj disciplini. Ne ide to. Dosta mi je napornih treninga i velikih odricanja. Već je bio upitan moj nastup u Riju, već sam napravio jednu stanku nakon Londona kad sam vidio da se ne mogu nositi sa znatno mlađima – istaknuo je Phelps.

Usain Bolt je na Igrama u Pekingu, Londonu i Riju napravio nešto što nikad nije nitko napravio. Osvojio je tri puta po tri zlatne medalje u utrkama na 100 i 200 metara te kao član štafete na 4x100 metara. On bi u Tokiju bio nešto mlađi od Phelpsa (34), ali vjerujemo još uvijek dovoljno brz.

– Rekao sam već, a sada mogu samo potvrditi, ovo su moje zadnje Igre. Još ću trčati na Svjetskom prvenstvu u Londonu sljedeće godine, a sve dalje jako je upitno – istaknuo je Bolt.

Devet nastupa – devet zlatnih medalja ima Bolt. S brojem zlata izjednačio se s Carlom Lewisom, Paavom Nurmijem, Markom Spitzom i Larisom Latinjinom. No, svi oni imaju više osvojenih ukupnih medalja od Bolta. Latinjinu bi Bolt teško dostigao da još tri puta nastupa na Igrama, ali bi u Tokiju s dvije medalje prestigao Lewisa, a s tri Spitza i izjednačio bi se s Nurmijem.

– Ne brinite se, već ću ga nekako nagovoriti da trči i na Igrama u Tokiju – rekao je Asafa Powell, član zlatne štafete Jamajke na 4x100 metara.

Još su se neki sportaši s medaljama oprostili od Igara. Primjerice, Španjolka Ruth Beitia. Osvojila je zlato u skoku u vis s 37 godina i sigurno je nećemo gledati u Tokiju. S 37 godina teško da će više tako dobro trčati legendarni Britanac Mo Farah koji je na Igrama u Londonu i Riju pobijedio u utrkama na 5000 i 10.000 metara. Što se tiče tenisača i tenisačica, oproštaj su najavili Serena Williams i Rafael Nadal. Od velikih igrača u ekipnim sportovima, oprostili su se od Igara košarkaši Manu Ginobili (Argentina), Luis Scola (Argentina), Tony Parker (Francuska), Pau Gasol (Španjolska), Juan Carlos Navarro (Španjolska) i Carmelo Antohny (SAD) te rukometaši Thierry Omeyer i Daniel Narcisse.

Odlaze sestre

Od hrvatskih medaljaša, nitko se nije oprostio. Tek je za Tokio upitna Blanka Vlašić koja je rekla da će se oprostiti od skakanja samo u slučaju da se sto posto ne oporavi nakon višemjesečne rehabilitacije koja je sada čeka. Od ostalih naših sportaša koji su nastupali u Riju, u Tokiju nećemo gledati sestre Zaninović u te-kvon-dou, atletičarku Andreju Ivančević na 100 metara prepone, rukometaša Ivana Čupića...

– Znao sam i prije da su mi ovo zadnje Igre i zato sam se htio oprostiti uz neku medalju. Nisam uspio, ali si nemam što zamjeriti. Borio sam se koliko sam mogao. U Peking nisam išao jer sam na pripremama nezgodno izgubio prst, ali zato imam broncu iz Londona – rekao je Ivan Čupić. Od košarkaša nećemo više na Igrama gledati Krunoslava Simona, dok je Roko Leni Ukić rekao da će bez problema igrati i s 35 budu li ga dečki trebali. Što se tiče vaterpolista, po godinama bi se trebali oprostiti Josip Pavić (imao bi 38 u Tokiju) i Damir Burić (imao bi 39).

– Bude li me izbornik trebao za Tokio, naravno da ću se odazvati – istaknuo je Pavić.

>> Hrvatska je sportska velesila! Po broju zlatnih medalja treća smo najuspješnija država Igara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije