Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16 privedenih

Sramota na San Siru: Hrvatskoj prijeti do 100.000 eura kazne

Baklje na San Siru
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
17.11.2014.
u 20:00

U rukama policije završilo je 16 hrvatskih navijača, u srijedu izlaze pred suca

Privedeni hrvatski navijači, njih 16, ostat će milanskom zatvoru San Vittore do sutra, kad će ih izvesti pred istražnog suca. Uz njih, policija je podigla prijavu protiv još jednog maloljetnika, no on nije u pritvoru, već je stavljen na privremenu skrb socijalnim ustanovama.

– Prvu grupu huligana, njih 11, priveli smo na stadionu. Bacali su pirotehniku i baklje te napadali redare – kažu nam iz milanske policije.

Tukli se međusobno

Druga skupina hrvatskih navijača, njih šestorica, među kojima je i jedan maloljetnik, u rukama policije završila je nakon utakmice.

– Na parkiralištu su organizirali sukob - jedna grupa hrvatskih navijača protiv druge – pojasnili su iz policije. Iz hrvatskog pak konzulata govore o desecima oštećenih automobila iz Hrvatske te brojnim krađama čije su žrtve Hrvati. S druge strane, talijanski mediji cijeli su niz teških incidenata povezali s hrvatskim navijačima: od krađa do silovanja na stepenicama metroa. Žrtva, studentica, policiji je rekla kako je riječ o mladiću s kojim je pričala engleskim jezikom i kojeg je upoznala u lokalnom klubu.

S obzirom na dosadašnju praksu, Hrvatsku vjerojatno čeka kazna do 100.000 eura i igranje sljedeće utakmice, one s Norveškom u ožujku, bez publike.

Hrvatska policija s talijanskim je kolegama intenzivno bila u kontaktu. Na dan utakmice naši su policajci uočili više pripadnika Bad Blue Boysa i Torcide po gradu te su o tome obavijestili Talijane, preporučivši im da postrože preglede na ulazu u stadion.

Propust organizatora

– Bili smo u kontaktu s kolegama iz Milana, ali oni su nam rekli da nemaju zakonske osnove spriječiti navijače koji imaju karte da uđu na stadion. To što se dogodilo isključivo je propust organizatora – govori Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije.

Nekoliko dana prije utakmice kružile su glasine da će dio navijača ići u Milano da napravi prekid.

– Imali smo informacije o tome, ali nismo mogli napraviti puno. Preko HNS-a su prodane 6602 ulaznice i s tih sektora stadiona nije bilo incidenata. No, pojavila su se druga dva sektora, na kojima je bilo oko 1400 naših navijača koji nisu kupili ulaznice preko HNS-a, već u Sloveniji preko jednog partnera talijanskog saveza – kazao je povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk.

– Jedan od načina na koji bi se moglo spriječiti, ili znatno umanjiti rizik da se ovakvo što ponovi jest da prodaja ulaznica za gostujuće tribine ide preko klubova ili saveza koji gostuju. No, takav prijedlog srušile su različite naše navijačke skupine – objašnjava Borovac. Napomenuo je i kako su, po njegovu mišljenju, a i mišljenju kolega koji su bili u Milanu, mjere osiguranja na ulazu u stadion trebale biti puno strože.

>> Zoran Cvrk okrivio BBB-e: Talijani su im kupovali ulaznice, a ne HNS

Ključne riječi

Komentara 171

TH
than
20:14 17.11.2014.

I hocemo li konacno cuti imena tih huligana koji nas sramote po svijetu ?!?! Kaznu, naravno, ispostaviti krivcima.

SU
suncesmokvemaslina
20:20 17.11.2014.

njih 16 neka plati 100 000 kn ili neka propjevaju pa podijele novčani "dobitak" s prijateljima. imena sviju. samo ako budu kažnjeni kako treba bit će manje nereda...

DU
Deleted user
20:38 17.11.2014.

Što rade hrvatske tajne službe, hrvatska policija, državno odvjetništvo i sudovi? Za što ta silna hrpa ljudi prima plaću? Jel teško pokupit tih 200 huligana, strpat ich preventivno iza rešetaka, pokupit im putovnice i zabranit izlazak iz zemlje? Nije to teško, samo čovjek mora raditi savjesno svoj posao i za to mora postojati politička volja. I da se razumijemo, te mjere nemaju veze sa komunizmom, već sa provođenjem zakona i sigurnosti građana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije