Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
super namirnica

Što jesti kad vam liječnik kaže da imate povišeni kolesterol?

zobene pahuljice
Shutterstock
14.04.2014.
u 10:30

Tri grama balastnih tvari dnevno (šalica žitarica) smanjuje vrijednost kolesterola za osam do 23 posto.

Ako vas muči povišeni kolesterol na vašem bi se stolu trebale što češće naći - zobene pahuljice.

Ove jednostavne žitarice jedva da može nešto nadmašiti kada je u pitanju smanjenje kolesterola i zaštita srca, a uzrok je tvar beta-glukan iz jezgre zobi koja iz krvi “peca” HDL kolesterol. 
Loš kolesterol naime napada stijenke krvnih žila.

Ovim će najviše profitirati žene s povišenim kolesterolom s više od 220 mg/dl. Tri grama balastnih tvari dnevno (šalica žitarica) smanjuje vrijednost kolesterola za osam do 23 posto.

>>Evo zašto morate jesti jabuke. I dobro ih oprati prije jela

>>Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac... Evo kako ga pripremiti

Komentara 4

BR
Blade Runner
14:32 14.04.2014.

Osim toga, navodno je LDL "loš" , ne HDL :) . I ako je on povišen treba pretpostaviti da je u tijelu neka infekcija i ići je tražiti, a ne jesti zobene pahuljice. I da, kolesterol ne "napada" žile, kolesteroll zaštićuje i oblaže stijenku ostećene žile, a do oštećenja dolazi zbog: loše prehrane, izloženosti stresu, zagadjenju i jos mnogim nedaćama suvremeng zivota. Oljuštite li statinima sav kolesterol sa stijenki žila , tek ste tada sasvim sigurno kandidat za srčane bolesti. Tipicna zamjena teza (uzroka i posljedica) pharma biznisa kako bi nas ucinili bolesni(ji)ma. A ovo su činjenice: Kolesterol proizvodi gotovo svaka stanica organizma Kolesterol u staničnim stijenkama čini stanice vodonepropusnima što omogućuje različit kemijski sastav stanice u odnosu na njeno okruženje. Kolesterol je tvar za popravke koju priroda koristi za cijeljenje ozljeda kao što su brazgotine na arterijama i iritacije arterija. Mnogi važni hormoni nastaju od kolesterola, uključujući hormone koji reguliraju metabolizam minerala i šećer u krvi, hormone koji nam pomažu prevladati stres i sve spolne hormone, kao što je testosteron, estrogen i progesteron. Kolesterol je ključan za funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Kolesterol štiti od depresije; igra ulogu u iskorištenju serotonina, koji je kemikalija organizma za dobro raspoloženje. Žučne soli, potrebne za probavu masnoća, nastaju od kolesterola. Kolesterol je prekursor za vitamin D, koji nastaje djelovanjem ultraljubičastog (UV-B) svjetla na kolesterol u koži. Kolesterol je snažan antioksidans koji nas štiti od slobodnih radikala pa time i protiv raka. Kolesterol, osobito LDL-kolesterol (tzv. loš kolesterol) pomaže u borbi s infekcijama.

KA
karambita
12:22 14.04.2014.

Onaj tko radi teske fizicke poslove, mos misliti kako ce mu pahuljice donjeti snagu

BR
Blade Runner
14:19 14.04.2014.

Ma dajte molim vas! Malo razuma prije nego sto prenesete (narocito iz americke stampe) ovakve gluposti. Unosom ugljikohidrata iz zitarica povisuje se secer u krvi i nema apsolutno nikakve veze s smanjenjem kolesterola. Samo ce postati pacijent za jos jedan lijek. Unos ribe bogate Omega 3 masnim kiselinama (losos, bakalar, nasa plava jeftina riba) i prestanak koristenja biljnih ulja (osim maslinovog), te upotreba maslaca ili masti za kuhanje uspjesno regulira metabolizam HDL-a i LDL-a. I , btw NORMALNA razina ukupnog kolesterola u krvi je izmedju 6 i 8 mmol/l je potpuno normalna. Secera iz ovih monstruoznih hibridnih zitarica - sto manje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije