Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživači savjetuju

Ne perete znojnu odjeću odmah nakon vježbanja ? Evo zašto biste trebali

Smrdljiva odjeća
Foto: Thinkstock
1/2
12.09.2014.
u 13:19

Za neugodan miris znojne odjeće "zaslužne" su aerobne bakterije mikrokoki koje se bolje i brže razvijaju na poliesterskim tkaninama, nego na pamučnima

Na tržištu postoje mnogi odjevni komadi namijenjeni fizički aktivnim osobama.

Takve majice obično se prodaju kao majice s posebnim upijajućim sposobnostima, što vježbačima koji se mnogo znoje tijekom treninga itekako mnogo znači. No, takva odjeća izrađena je od posebnih materijala, a nerijetko mnogi vježbaju u odjeći koja sadrži poliester. I dok tijekom vježbanja takva odjeća pruža osjećaj suhoće, kada je skinete sa sebe i bacite u košaru za pranje rublja, nastaje prava bakterijska bomba. Stoga bi je trebalo oprati bez odgode, tvrde znanstvenici.

Za neugodan miris znojne odjeće "zaslužne" su aerobne bakterije mikrokoki koje se bolje i brže razvijaju na poliesterskim tkaninama nego na pamučnima, zaključci su istraživanja objavljenog u časopisu Journal Applied and Environmental Microbiology.

Iako znoj sam po sebi ne smrdi, bakterije su te koje su zaslužne za neugodni miris koji se stvara.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Istraživači su, za potrebe studije, uzeli majice od nekoliko osoba koje su odradile sat vremena intenzivnog treninga i svaku od njih stavili u posebnu plastičnu vrećicu koju su zatvorili. Neki vježbači imali su pamučne, neki poliesterske ili majice od kombiniranih materijala pamuka i poliestera. Vrećice s majicama ostavili su 28 sati u prostoriji na sobnoj temperaturi u mraku. Nakon tog vremena, sedam osoba posebno osjetljivih na mirise pomirisalo je svaku od majica i zaključili su da su majice s poliesterom "zaradile" gori smrad od pamučnih. Osim što je neugodan miris bio intenzivniji, na njima se više osjetio amonijak i bile su, prema riječima ispitivača, "kiselije i ustajalije".

Zbog toga se preporučuje odjeću nakon treninga odmah oprati kako ne biste riskirali da ostala odjeća u vašoj košari za prljavu odjeću poprimi te neugodne mirise te da se spriječi daljnje širenje bakterija.

>>S ovim vježbama riješite se mlohavog trbuha u samo 10 minuta na dan

>>9 nevjerojatnih činjenica o vježbanju koje možda niste znali

Komentara 3

KG
KG002
15:00 12.09.2014.

A jeste otkrili toplu vodu.... A za što služi košara za veš nego da u nju stavljamo prljav veš koji ćemo ionako oprati? Da svaki dan perem 1 majicu i 1 čarape? To je ekološki prihvatljivo?

CH
CH2710
16:06 12.09.2014.

A da slučajno ne treba prati i ukakane gaće, znojne košulje itd...???

DP
dpasicek
00:22 13.09.2014.

kakav je to naslov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije