Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veća smrtnost

Srčani udar smrtonosniji ako ga dobijete noću ili tijekom vikenda

želudac, srčani udar (1)
Foto: Thinkstock
23.01.2014.
u 08:25

Istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu a provedeno je ukupno 48 zasebnih ispitivanja pri čemu su korišteni podaci o 1,9 milijuna pacijenata u SAD-u, Europi i Kanadi

Iako ne postoji pravo vrijeme za dobiti srčani udar, čini se da nije svejedno u koje doba dana srce zastane.

Najgore vrijeme za dobiti srčani udar noćni su sati i vikendi. Pokazalo je to istraživanje klinike Mayo.

Razlozi? Noću i vikendima teže je dobiti potrebnu liječničku pomoć, a i rizik da će srčani udar završiti smrću veći je noću i vikendima negoli tijekom dana i radnog tjedna, piše The Huffington Post.

- Istraživanje sugerira kako pacijenti koji dobiju srčani udar u tim razdobljima imaju gore posljedice, kazao je kardiolog klinike Mayo. Istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu a provedeno je ukupno 48 zasebnih ispitivanja pri čemu su korišteni podaci o 1,9 milijuna pacijenata u SAD-u, Europi i Kanadi u razdoblju od 2001. do 2013. godine.

Rizik  umiranja nakon srčanog udara, pokazalo je istraživanje, bio je pet posto veći kod onih pacijenata koji su liječničku pomoć zatražili tijekom noći ili vikendom.

Kažu kako nema zdravstvenog razloga zašto bi pacijenti imali teže posljedice ako dobiju srčani udar subotom ili nedjeljom, već je stvar u načinu na koje bolnice rade te bi one stoga trebale promijeniti dnevnu rutinu odnosno raspored dežurstava kako bi svi pacijenti pravovremeno dobili potrebnu pomoć.

>>Ovo morate jesti dvaput tjedno da smanjite rizik od infarkta

>>Tijelo će nas upozoriti prije srčanog udara?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije