Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praktični savjeti

Najedite se za blagdane, ali nemojte se udebljati

'SPECIJAL MAX  16.12.2012., Novigrad - Bozicni ugodjaj u obitelji Cernogoraz oko stola, gdje se okupila cijela obitelj, Giovanni, Valter, Leonard, Eva, Ennia, Bruna, baka Bruna, Sabina i Veronica. Pho
'Dusko Marusic/PIXSELL'
21.12.2012.
u 13:02

Imajte na umu da svaki suvišni kilogram šteti vašem zdravlju, a u blagdanskom raspoloženju dolazimo u napast jesti više. Podsjetite se koliko će vam biti teško skinuti kilograme nakon blagdana...

Jedan blagdanski obrok može doseći i do pet tisuća kalorija što je mnogo više energije nego ćete je potrošiti izležavajući se poslije ručka i večere na kauču, pa čak i šetajući...

Zapravo, savjeti u nastavku gotovo su isti su kao i za "običnu" dijetu ili zdrav život. Iako se na stolu nalaze slasne delicije, nemojte upadati u zamku da zbog njih u sebe unesete energije više nego vam je potrebno. S druge strane ne treba se ni odricati pojedinih slastica, kao i osjećati se da propuštate nešto ako pazite na unos i jedete nešto manje nego ostali. Vi samo pazite na svoje zdravlje.

Iskušenju blagdanskog stola teško je odoljeti, no evo nekoliko praktičnih savjeta kojih se možete pridržavati kako se poslije ne biste osjećali krivima jer ste pojeli nekoliko zalogaja više.

1. Repete? Ne, hvala. Ma koliko god vam hrana bila ukusna, jednostavno se zahvalite domaćinu i recite ne kad ste siti.

2. Alkohol? Da, ali umjereno. Alkohol, a pogotovo likeri sadrže puno šećera što može dodati nepotrebne kalorije. Zato kontrolirajte koliko pijete, a u pauzama ne zaboravite otpiti nekoliko gutljaja vode.

3. Grickalice? Ne, hvala. Radije pričekajte da ručak bude spreman. Grickalice poslužene na stolu prije obroka mogu vam pokvariti uživanje u njemu. Imat ćete osjećaj da su vas zasitile, ali to kratko traje pa ćete ubrzo pohitati po još i samo se natrpati dodatnim kalorijama.

4. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju. Dulje žvakanje hrane i uživanje u okusima zadovoljit će vaše nepce, a želudac će vam pravovremeno javiti kad ste siti. Jedete li brzo, nećete ni shvatiti koliku ste količinu natrpali na tanjur i koliko ste pojeli.

5. Doručak? Da, dobro je ujutro nešto sitno gricnuti. Time možete spriječiti prejedanje za ručak. Sjednete li gladni za stol, vjerojatno ćete pojesti i više nego trebate. No ne pretjerujte i ne doručkujte preobilno.

6. Vježba? Da, pronađite vremena i za to iako su vam slobodni dani. Makar samo prošetali.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije