Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Ružno sanjate? Evo što noćne more kažu o vašem zdravlju

noćna mora
Foto: Shutterstock
1/2
01.04.2014.
u 12:38

Znanstvenici tvrde kako učestale noćne more mogu indicirati da dijete proživljava emocionalnu traumu

Uznemirujuće istraživanje objavljeno je nedavno u magazinu Sleep.

Provedeno je nad 6800 djece, a utvrdilo je da su djeca koja su imala učestale noćne more (dva ili tri puta tjedno) u dobi od dvije do sedam godina imala tri i pol puta veći rizik da će u tinejdžerskoj dobi doživjeti psihotično iskustvo poput halucinacija ili će čuti glasove.

Znanstvenici tvrde kako učestale noćne more mogu indicirati da dijete proživljava emocionalnu traumu poput zlostavljanja ili pritisaka vršnjaka.

Noćne more potaknut će i nasilne videoigrice ako se igraju prije spavanja.

Foto: screenshot/facebook

– Smatra se da nam strašne stvari koje se događaju u noćnim morama služe kako bi se od problema i strahota mogli obraniti u budnom stanju, objasnio je Patrick McNamara s odjela neurologije na Harvardu. No, čini se kako noćne more mogu ukazivati i na to da postoji psihološki problem koji ometa san.

Poznato je da sanjamo samo tijekom REM-faze, a ona se događa prosječno četiri do pet puta tijekom noći.

Noćne more mogu upućivati i na apneju. Riječ je o kratkotrajnom prestanku disanja zbog opstrukcije dišnih puteva. Učestali ružni snovi povezuju se i s bolestima srca.

Ranija istraživanja pokazala su kako su osobe koje su imale učestale noćne more ujedno imale i tri puta veće šanse da primijete da im puls "preskače". Bolove u prsištu sedam su puta više prijavljivale osobe koje učestalo sanjaju ružne snove. To je istraživanje objavljeno 2003. godine u Nizozemskoj, a provedeno je nad 6000 odraslih osoba.

Zanimljiv je i podatak da će noćne more može prouzročiti infekcija, bilo da je riječ o gripi ili bolesti bubrega, a ružni snovi mogu indicirati i da osoba boluje od Parkinsonove bolesti. Ružni snovi najavljuju i početak menopauze.

>>Riješite se anksioznosti, nesanice, fobija i napada panike

>>Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije