Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pijana djeca

Dijete mi je kući došlo 
mrtvo pijano, svjedoči 
sve više užasnutih mama

Pijanstvo
Foto: Thinkstock
1/3
02.10.2014.
u 22:21

Misle da su neranjivi, žele instant-popularnost, skloni su ekstremima

Bio je rođendan najbolje prijateljice i 15-godišnjakinja je taj petak molila da ostane vani sat dulje, do 23 sata. Bit će, moljakala je, u kvartu, otići će na sok...

Roditelji su popustili, a nekoliko sati poslije gorko su se pokajali.

– Oko 22 sata nazvala nas je ta prijateljica, slavljenica, da su u kafiću, da je naša kći pijana i da dođemo po nju. Suprug je odjurio, a prizori koje sam vidjela kad ju je izvlačio iz auta nikad neću zaboraviti. Nije znala za sebe, više ju je nosio nego što je hodala, nepovezano je govorila, nekontrolirano vikala, a na trenutke padala u neko polusvjesno stanje. Strahota. Prvo smo se užasno uplašili. Tuširali smo je, borili se da ostane budna, tjerali je da povraća... Ljutnja je došla poslije – kaže majka koja je i danima poslije bila u šoku.

– Ne mogu vjerovati da je pila, ne mogu vjerovati da su im u kafiću uopće točili alkohol. U društvu ih je bilo petero, nitko stariji od 16. Djevojčice se dotjeruju i znam da izgledaju starije od svoje dobi, ali opet... Pitam se i što smo joj mi propustili reći, objasniti. Puštamo je da ostane vani do 22 sata i samo izuzetno, ali teško je kad vas dijete suoči s argumentom kako svi drugi mogu, a vi jedini zabranjujete – iskrena je majka koja sa starijom kćeri nije imala sličnih iskušenja.

Prvo pijanstvo

Nije, dakako, jedina koju je, unatoč zabrani prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, dijete šokiralo pijanstvom u ranoj tinejdžerskoj dobi. Društvo smo koje se prijateljski odnosi prema alkoholu, a zakon i kazne, očito, nisu dovoljna brana.

– Slučaj o kojem govorite spada u incidente. To nikako nije praksa, ugostitelji jako paze kome toče alkohol – uvjerava Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba. – Kazne su velike i nitko ih ne želi riskirati. Za točenje alkohola maloljetnicima trgovačko društvo može dobiti od pet do čak sto tisuća kazne, obrtnik od tri do 15.000, a mandatna kazna je 1500 kuna. Problem je u dućanima koji rade od 0 do 24. Uzrast o kojem govorite ima džeparac i njima je u lokalima skupo. Oni koji piju, ne piju u kafićima, nego već dođu pod utjecajem alkohola. Istina je da mi nemamo pravo tražiti osobnu iskaznicu, ali, vjerujte mi, kolege paze da se odredba o 18 godina poštuje i, ako postoji dvojba, gosta se jednostavno pita za godine – tvrdi Šepak.

Ne zna se u kojoj mjeri zabranu krše trgovci i ugostitelji, a u kojoj se mjeri djeca dovijaju na druge načine, ali očito je da je alkohol dostupan svim generacijama. To potvrđuje i europsko istraživanje o pušenju, pijenju i rizičnim čimbenicima među učenicima, koje mlade u Hrvatskoj svrstava u gornju trećinu ljestvice po učestalosti pijenja.

Alkoholna koma

Pri tome, dječaci najčešće konzumiraju pivo. Za dječju pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić krivac nije jedan.

– Više ih je, od nedosljedne provedbe zakona do učestalog i agresivnog oglašavanja piva kojem su djeca u Hrvatskoj svakodnevno izložena. Izrazito smo nezadovoljni normativnim rješenjima u odnosu na reklamiranje piva, a smatramo ih donekle i suodgovornim za zabrinjavajuće visoku učestalost pijenja kod djece. Naša višegodišnja nastojanja da se uvedu ograničenja za oglašavanje piva još nisu urodila plodom i krajem 2013. obratili smo se i Vladi.

Očito je, sve upućuje na potrebu da MUP i inspekcijske službe redovito provode nadzor – apelira pravobraniteljica za djecu čiji se ured naslušao pritužbi građana na alkoholizirane maloljetnike, ali i liječnika koji u noćnim satima pomažu djeci gotovo u stanju alkoholne kome.

Nerijetko su to već đaci viših razreda osnovne škole.

– Da, dobna granica definitivno se spušta. To su godine kad se fokus prebacuje s roditelja na vršnjake, vršnjački je utjecaj sve veći i zato je jako bitno u kakvom se društvu dijete kreće, kakvoj grupi pripada – kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

>>Očajna mama: Dijete mi se umalo ugušilo u vlastitoj bljuvotini! Što da radim?

>>'Roditelji, brinite gdje su vam djeca. Mogu postati žrtve kaznenih djela

Komentara 2

LP
leonard.petrovic
22:33 02.10.2014.

To je kad ne znaju mjeru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije