Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu krajem veljače

I defibrilatori na ulicama privlače turiste u grad

defibrilator
Foto: Milestone Media/PIXSELL
1/4
11.01.2013.
u 17:00

U svijetu se uređaji koji spašavaju život srčanim i ostalim bolesnicima postavljaju čak i u sakralnim objektima

Od iznenadne smrti od bolesti srca u Hrvatskoj umire oko devet tisuća osoba godišnje, što znači da svakoga sata jedna osoba umire zbog iznenadnog srčanog zastoja, dok je u Zagrebu ta brojka oko 1200 ljudi godišnje, dva do tri slučaja dnevno.

Ostojićeva inicijativa

Najkasnije u roku od 6 minuta mora se uspostaviti normalan srčani ritam, a kako je riječ o vodećem uzroku smrtnosti kod nas, Zagreb se konačno priključio listi europskih gradova koji su na frekventna okupljališta postavili automatske vanjske defibrilatore za hitnu reanimaciju. U Italiji, primjerice, zračna luka u Milanu u travnju 2012. dobila je četiri nova defibrilatora, a čak 12 milanskih crkava opremljeno je tom spasonosnom opremom.

– Početkom veljače postavit će se uređaji. To je izvrstan projekt koji je potreban Zagrebu – kaže Zvonimir Šostar, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo. Ideja je to koja postoji niz godina, a na inicijativu gradskog zastupnika Alena Ostojića konačno je započela realizacija projekta.

– Beč je postavio 190 vanjskih defibrilatora po sportskim dvoranama, a trenutačno razvijaju mrežu po gradskim trgovima. U prvih 10 mjeseci imali su 850 intervencija, a godišnje se dogodi 1600 srčanih udara. Oni su to iskoristili i marketinški, jer se defibrilatori nalaze na oglasnim displejima, pa grad to ne košta ništa, a i privlače turiste kao grad sa lako dostupnom medicinskom pomoći – kaže Ostojić. Kod nas projekt će se financirati iz gradskog proračuna, no još nije poznato koliko će to stajati porezne obveznike, a postavit će se u zatvoreni prostor na vidljivo označena mjesta. Vanjskim defibrilatorima trebali bi rukovati volonteri-laici, koji bi bili posebno obučeni, a mreža volontera će se formirati prema mjestu njihova stanovanja.

Mreža volontera

– Problem je tih prvih 5 minuta od srčanog udara, kada je najbitnije reagirati, jer Hitna ne može tako brzo doći. Prvo će se obučiti policajce, vatrogasce i zaposlenike Holdinga, poput vozača ZET-a – objašnjava Ostojić. 

Nakon pilot-lokacija, oko 35 do 40 vanjskih defibrilatora planira se postaviti na mjesta na kojoj je velika fluktuacija ljudi.

Komentara 3

LI
LILLIT
17:39 11.01.2013.

Napokon i nesto korisno,

CH
chemica
20:36 11.01.2013.

Defibrilatori privlače turiste u grad...Ajajaj. Turistička znamenitost u rangu Bandićevog blatnog skijališta na Sljemenu. Sve puno skijaša u Zagrebu. Sad će da nas zadesi i invazija stogodišnjaka u prigodno organiziranoj "defibrilatorskoj" turi. Treba uvesti vlakić koji će voziti turiste u obilazak. Ko onaj na Plitvicama. Od defibrilatora do defibrilatora. Jezik ti se zaplete. Putevima pružanja prve pomoći. Ajmo dobrovoljci, koji će odglumiti srčani napad pa da ga "spasimo"? Ne, odbijam povjerovati da lika koji može izvaliti ovakvu besmislicu čak i plaćamo. Ma krivi su...novinari.

SA
sanjalica
07:28 12.01.2013.

Konačno! Zagreb ulazi u svijet europskih metropola. Čini mi se da postoji Društvo pri Hrvatskom liječničkom zboru koje educira ljude da znaju primjeniti defibrilator i da znaju pravilno izvoditi kompresiju prsnog koša. Vjerujem da će oni biti mjerodavni za edukaciju jer koliko je meni poznato dio su europskog društva za reanimaciju i izdaju europske licence te zaista nauče ljude što i kako izvoditi reanimaciju te primjeniti automatske defibrilatore. 2.7. će to biti jako bitno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije