Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Znate li zašto su na starim fotografijama s plaže svi mršavi?

George Monbiot
20.04.2024.
u 16:22

Pisac i kolumnist George Monbiot proveo je istraživanje kako bi došao do odgovora. Iako će ovo mnoge iznenaditi, otkrio je da su 1970-ih ljudi jeli više nego danas i da su poslovi danas teži nego što su bili tada.

S toplijim danima mnoge uhvati nostalgija za sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća kada su plaže izgledale potpuno drukčije nego danas. Društvene mreže preplave crno bijele fotografije ljudi koji se sunčaju i kupaju na prepunim plažama, prenosi Nova.rs. Ali, jeste li primijetili da su na tim fotografijama svi mršavi? Je li moguće da su tada svi bili vitke građe ili je riječ o nečem drugom?

Pisac i kolumnist George Monbiot proveo je istraživanje kako bi došao do odgovora. Iako će ovo mnoge iznenaditi, on je otkrio da su 1970-ih ljudi jeli više nego danas i da su poslovi danas teži nego što su bili tada. Iako je uvriježeno drukčije mišljenje, otkriveno je da se djeca 70-ih i današnja jednako kreću.

 

Ali, postoji bitna razlika: otkrio je da ljudi danas jedu više šećera kojeg ima u mnogim proizvodima. Dakle, u prošlosti su ljudi jeli više, ali drukčije. Danas po osobi kupujemo upola manje svježeg mlijeka, ali pet puta više jogurta, tri puta više sladoleda i čak 39 puta više mliječnih slastica, pokazalo je njegovo istraživanje.

Kupujemo upola manje jaja nego 1976. godine, ali za trećinu više žitarica za doručak i dvostruko više grickalica; pola ukupnog krumpira, ali tri puta više čipsa. Dok je direktna kupnja šećera naglo opala, šećer koji konzumiramo u pićima i konditorskim proizvodima je skočio.

VEZANI ČLANCI: 

'Do smjene nije došlo slučajno. Kao što je Jacques Peretti tvrdio u svom filmu 'Muškarci koji su nas udebljali', prehrambene kompanije uložile su velika sredstva u dizajniranje proizvoda koji koriste šećer da zaobiđu naše prirodne mehanizme kontrole apetita, kao i u pakiranje i promociju ovih proizvoda da bi razbili ono što je ostalo od naše obrane, uključujući korištenje podsvjesnih mirisa. Oni zapošljavaju vojsku znanstvenika i psihologa za hranu da nas prevare da jedemo više nego što nam je potrebno, dok njihovi oglašivači koriste najnovija otkrića u neuroznanosti da svladaju naš otpor', tvrdi Monbiot.

Krpelji napadaju: Evo kako se možete zaštititi od ovog malog, ali opasnog nametnika

Komentara 21

DA
darko122
19:30 20.04.2024.

Ma nema tu nikakve filozofije , jer tada su moji piceki i kokice, krave i telci bili mršavi, jer su jeli samo prirodnu hranu bez raznih dodataka, a mi smo njih jeli i svi smo bili normalni. Sada picek za 90 dana izgleda ko Švarceneger, a ranije je rastao od Veljaće do rujna i jedva imao kilogram, sad za 90 dana ima 2, 5 kg. Tada sam jeo ko vuk i imao 59 kg, nisam pazio, sada pazim pa 115 naberem ko onaj picek švarceneger zbog istog "dotatka hrani zbog kojeg je on za 90 dana narastao na 2,5 kg i to je jedini uzrok, sve drugo je sporedno.

JA
japa
09:50 21.04.2024.

Sve ovo o nezdravoj hrani sigurno stoji ali da su se djeca u 70-tim manje kretala od djece danas, pa neznam.

JZ
Jogurt Zbregov
10:08 21.04.2024.

" poslovi danas teži nego što su bili tada" - netočno. "otkriveno je da se djeca 70-ih i današnja jednako kreću" - netočno. Kako netko uopće ovako nešto može napisati i očekivati da ga itko shvati ozbiljno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije