Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razloga je puno više

Znate li zašto mačke ližu? Jezik im ne služi samo za čišćenje i dotjerivanje...

Instagram/kawaii.cats21
15.01.2021.
u 11:31

Kad su pod velikim stresom, mačke se ponekad toliko ližu da im dlaka počne opadati, a pomoći im možete tako da pratite što im je 'okidač', što se događa neposredno prije tog 'kompulzivnog' lizanja

Ako imate mačku, vjerojatno ste se nekad zapitali zašto joj je jezik stalno u pokretu, pa osim sebe liže i vas, a ponekad i stvari oko sebe. Ovo su neki od glavnih razloga zašto mačke ližu: 

1. Stvaranje i jačanje društvenih veza

Mačke ližu svoje ljudske prijatelje i druge mačke l da se s njima jače povežu. Kad je mačka kućni ljubimac, svi su ukućani dio njene društvene grupe koja je mačkama iznimno važna, iako često djeluju nezainteresirano i kao da su 'u svom filmu'.

Mačka će tako osim čovjeka često lizati i druge mačke s kojima je u interakciji, jer se one tako međusobno čiste ali istovremeno i jedna drugoj iskazuju prihvaćanje.

2. Pranje

Slina mačkama pomaže da operu sve nečistoće i neželjene mirise s krzna, a sa svojim suhim i hrapavim jezicima uspješno uklanjaju prljavštinu s dlačica.

Isto tako, jezikom mačka drugoj mački pomaže da očisti teško dostupna mjesta tijela, što radi samo za one mačke u čijem se društvu osjeća sigurno.

3. Dotjerivanje

Možda ste primijetili da se mačke ližu i kad im je krzno razbarušeno, a to rade da se dotjeraju, da svaku dlačicu vrate 'na mjesto', i da jezikom s krzna skupe opalu dlaku.

Smeđa medvjedica Etta dobiva novi dom u kojemu će uživati i u kupanju

1/8

4. Iskazivanje naklonosti

Diranjem s jezikom mačka nam zapravo daje kompliment i govori da smo joj dragi, premda to privrženo lizanje može biti i malo neugodno jer im jezik ima male 'udice', papile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carlos (@catcarlos2)

One stoje obrnuto od smjera rasta dlake, a građene su od keratina, kao i naši nokti i mačije kandže.

5. Stres i tjeskoba

Mačke i kad su uznemirene ližu stvari i vlasnike, a ako je lizanje dugotrajno i kontinuirano najbolje je potražiti savjet veterinara. Prije toga možete mački igrom ili poslasticom pokušati odvratiti pažnju od lizanja.

Kad su pod velikim stresom, mačke se ponekad toliko ližu da im dlaka počne opadati, a ono što možete napraviti da joj pomognete je pratiti što se događa neposredno prije tog 'kompulzivnog' lizanja - a kad saznate što joj je okidač, možete ga pokušati ukloniti. 

6. Strah od dijeljenja

Ova vrsta lizanja je teritorijalna i s njom mačka poručuje da neki kutak, predmet ili osobu smatra 'svojom'.

To je posebno izraženo kod mačaka koje svoj životni prostor dijele s drugim mačkama, pa ih tako upozoravaju da se drže podalje, piše The Sun.

Kakav pasji život! Bernardinac Bubi uživa u zimskim radostima...

Kakav pasji život! Bernardinac Bubi uživa u zimskim radostima 😍

Kakav pasji život! Bernardinac Bubi uživa u zimskim radostima 😍

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 13. siječnja 2021.

 

Komentara 1

MO
montello
18:14 15.01.2021.

evo danas mazio mačka i on mene liže, oni tako izrazavaju nekog da vole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije