Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na Tihog ubojicu

Znate li zašto imate visoki tlak? Liječnici naveli krivce, a na prvom mjestu nisu vaši geni

Lov na tihog ubojicu
17.05.2022.
u 11:29

Mjesec svibanj tradicionalno je u svijetu obilježen raznim oblicima skretanja pozornosti na arterijsku hipertenziju, na najvećega Tihog ubojicu današnjice.

Hrvatska liga za hipertenziju sa svim svojim partnerima cijelu godinu, a ne samo u svibnju nastoji potaknuti ljude na važnost brige o svome zdravlju i potrebi da se svatko uhvati u koštac s ovom smrtnom opasnosti. Ljudi obično za problem vole kriviti druge, a također za riješavanje istih traže i očekuju pomoć drugih. Isto vrijedi za povišen krvni tlak.

Kada saznaju da imaju povišen krvni tlak najčešće za to okrivljuju svoje gene, ali tek se oko četvrtine problema može pripisati nasljeđu. Dobar dio skriva se u današnjem načinu života primarno u premalo kretanja, prevelikoj konzumaciji preslane hrane, premalome unosu voća i povrća, debljini, pušenju i ostalim porocima zapadnjačkoga sve više dekadentnoga svijeta. Ti demoni, kao sirene Odiseja, pozivom na svoju slatku ali opasno lažnu ugodu odvlače velik dio čovječanstva prema hridima smrti. Tome bi se svatko trebao i morao oduprijeti sam.

Svatko mora biti svjestan kako svojim zubima sam sebi kopa grob, kako s manje tjelovježbe brže hrli smrti. Međutim, čovjek radije okreće glavu i misli kako to neće pogoditi baš njega. Ili kako je njegov djed pušio od mladosti i doživio devedesetu. No, povišen krvni tlak ne bira žrtve, na njegovoj smo listi svi, a iznimke samo potvrđuju pravilo. Teško je mijenjati loše navike i još je teže oduprijeti se stalnom bombardiranju raznih lascivinih poziva na površne užitke. Tu zaista većina sugrađana treba pomoć drugih na prvome mjestu u stalnome podsjećanju na opasnosti, ali i poduci kako odoliti.

Dodatnu pomoć mora pružiti industrija hrane, pa i duhana promjenama svojih recepata i sličnim pozitivnim pomacima. Prevencija je ključan zadatak suvremene medicine, a kontrola arterijske hipertenzije najbolji barometer zdravstvene prosvjećenosti naroda. Na žalost, za Hrvatsku ti podaci baš nisu za pohvalu.

Hrvatska liga za hipertenziju svojim aktivnostima nastoji promijeniti ustalost s krajnjim ciljem da uz zdraviji način života krvni tlak bude pod kontrolom jer će to izravno rezultirati duljim, ljepšim, zdravijim i korisnijim životom. Aktivnosti koje Hrvatska liga za hipertenziju provodi namijenjene su svima jer oboljelima te promjene mogu povećati vjerojatnost uspješnosti liječenja, a zdravima može osigurati mirniji život bez opasnosti preranoga invaliditeta ili smrti.

Ovo je ponovljen poziv da redovito pratite sve korisne poruke koje naši vodeći stručnjaci šalju preko naših društvenih mreža ali i tekstovima na web stranici, te u Večernjem listu medijskom partner Hrvatske lige za hipertenziju. 

Ovaj mjesec Hrvatska liga za hipertenziju organizirat će nekoliko javnozdravstvenih akcija u Osijeku, Rijeci, Solinu i Zagrebu.

Na sam Svjetski dan borbe protiv arterijske hipertenzije, 17. svibnja u 15.30, na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održat ćemo premijernu projekciju informativno-edukativnog filma “Lov na Tihog ubojicu-zdravlje na otocima” koji je snimljen prošloga ljeta tijekom akcije koju su provodili studenti medicine i mladi liječnici na otocima gdje je zdravstvena skrb nedostatna. Ulaz je slobodan.

Tijekom svibnja Hrvatska liga za hipertenziju organizira i javnozdravstvenu akciju u Petrinji gdje će potresom stradalom i još uvijek beskućničkom dijelu našega naroda na licu mjesta biti organizirani detaljni liječnički pregledi što je nastavak ranije u Majuru započete akcije Lige na Baniji.

Pratite novosti iz Lova i nove misije Lovaca na tihog ubojicu na web stranicama i društvenim mrežama:

https://tihiubojica.hr/ 

www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu

www.instagram.com/lov.na.tihog.ubojicu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije