Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi simbol

Znate li što znači crni trokutić u uputama lijekova?

lijekovi
Kristina Štedul Fabac/Večernji list/Pixsell
09.09.2013.
u 15:34

Europska komisija izvijestila je da trokutić nije znak za uzbunu te da su se takvi lijekovi jednako strogo testirali, prenosi Glas Slavonije, a u pravilu će se taj simbol nakon nekog vremena uklanjati.

Od 1. rujna svi novi lijekovi koji su pod dodatnim nadzorom, a stavljaju se na tržište EU moraju u uputama ali ne i na samom pakiranju imati novi simbol - okrenuti crni trokutić, piše Glas Slavonije.

List navodi da uz trokutić treba stajati i tekst koji će potaknuti pacijente i zdravstveno osoblje da preko nacionalnog sustava prijave neočekivane nuspojave na uzimanje lijeka.

Takav simbol u uputama imat će lijekovi koji sadržavaju neku novu aktivnu supstancu koji su dobili su odobrenje nakon 1. siječnja 2011. , biološki lijekovi poput cjepiva koji su također dobili odobrenje nakon tog datuma te lijekovi za koje su nužne dodatne informacije nakon dobivanja odobrenja ili, pak, imaju uvjetovano ili ograničeno odobrenje za uporabu glede svoje sigurnosti ili djelotvornosti.

Europska komisija izvijestila je da trokutić nije znak za uzbunu te da su se takvi lijekovi jednako strogo testirali, prenosi Glas Slavonije, a u pravilu će se taj simbol nakon nekog vremena uklanjati.  

>> Uz narančastu karticu lijekovi jeftiniji i 40 posto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije