Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje

Znate li što se može dogoditi vašem tijelu ako jedete gljive dvaput tjedno?

Gljive
Thinkstock
14.03.2019.
u 20:45

Istraživači na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru intervjuirali su tijekom šest godina trajanja istraživanja, više od 600 Kineza starijih od 60 godina, koji su dali podatke o svojim prehrambenim i zdravstvenim navikama.

Je li vam palo na pamet da konzumacija gljiva dvaput tjedno može utjecati na vaše zdravlje?

Mnogima ne bi, no straučnjaci tvrde kako biste trebali gljive imati na meniju barem dvaput tjedno. I za to postoji odličan razlog, navode, zbog kojeg ćete sebi biti zahvalni u starijoj dobi.

Riječ je o tome da konzumacija gljiva dvaput tjedno može prepoloviti rizik od abnormalnog propadanja moždanih funkcija u starijoj dobi. 

Istraživači su otkrili da ljudi koji jedu 300 grama ili više pečenih gljiva tjedno, imaju manji rizik od blagog kognitivnog oštećenja. Čak i manje količine pojedenih gljiva imat će povoljni utjecaj na rad mozga, pojašnjavaju, jer gljive sadrže aminokiselinu koju ljudsko tijelo ne može proizvesti samo. 

Istraživači na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru intervjuirali su tijekom šest godina trajanja istraživanja, više od 600 Kineza starijih od 60 godina, koji su dali podatke o svojim prehrambenim i zdravstvenim navikama. Sudjelovali su i u testovima kako bi im se odredio stupanj demencije ako su je imali te je zaključeno kako su oni koji su jeli gljive na tjednoj bazi, ili češće, imali 50 posto manje rizika od oboljevanja od kognitivnih poremećaja. 

Pogledajte i video Večernjakov žiri ocjenio koji je najbolji ajvar na tržištu

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:25 15.03.2019.

Znam. Nista. Jednako ako ih klopam svaki dan. A znate li sto ce se dogoditi vasem tijelu ako jedete luk, krastavce ili speak dva puta tjedno ili svaki dan? Opet nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije