Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestanite pušiti

Što se događa samo 20 minuta nakon što popušite zadnju cigaretu? Ovo će vas zanimati

Pušenje
Foto: Thinkstock
27.11.2018.
u 13:34

Pušači su svjesni koliko je teško donijeti odluku o prestanku pušenja, a još teže ostati dosljedan i ne pripaliti više nikada nijednu cigaretu

Bilo da ste pušač ili nemate tu ružnu naviku, svjesni ste štetnosti nikotina. Pasivni pušači također trpe posljedice štetnog duhanskog dima na svoje zdravlje, stoga je odluka da prestanete pušiti odlična u svako doba.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je jako malo pušača svjesno toga da dodavanje šećera duhanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu Nicotine and Tobacco Research. Cigarete sadrže prirodne i dodane šećere koji smanjuju ''gorčinu'' cigarete, zbog čega se njezin dim lakše inhalira. No oni istodobno povećavaju količinu štetnih kemikalija u duhanskom dimu kao i ovisnički potencijal pušenja, kaže dr. Andrew Seidenberg, doktorand javnog zdravlja na Sveučilištu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu. 

Pušači su svjesni koliko je teško donijeti odluku o prestanku pušenja, a još teže ostati dosljedan i ne pripaliti više nikada nijednu cigaretu. No za one koji su stava da je to lakše reći nego učiniti, neka ovo bude poticajni vjetar u leđa da se zauvijek riješe štetne navike.

Evo što se događa u tijelu nakon što popušite svoju zadnju cigaretu...

Nakon 20 minuta

Normalizira se krvni tlak i srčani ritam.

Nakon osam sati

Razina kisika u tijelu se normalizira i počinje opadati razina ugljičnog monoksida i nikotina.

Nakon 48 sati

Tijelo je izbacilo većinu ugljičnog monoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Osjeti mirisa i okusa postaju intenzivniji.

Nakon 72 sata

Nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste razina energije u tijelu. 

Nakon tri do devet mjeseci

Funkcija pluća znatno je bolja.

Nakon jedne godine

Rizik od moždanog udara i infarkta reducira se za pola u odnosu na osobe koje i dalje puše.

Nakon 10 godina

Rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od zatajenja srca podliježete u istoj mjeri kao i osobe koje nisu nikada pušile.

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na tihe simptome infarkta

 

Komentara 13

Avatar Carlton
Carlton
15:27 27.11.2018.

A neki dan čitam članak u kojem tvrde da je potrebno 15 godina da se pluća oporave nakon prestanka pušenja. Vas novinare treba tužiti za širenje lažnih vijesti.

DU
Dubrava
15:46 27.11.2018.

Najstariji čovjek na svijetu je bio pušač koji je usput pio i rakiju.Nepušač nikad te godine nije doživio.Istina ubija narkofarmatceutsku mafiju koja širi laži o pušenju da bi prodali više droge i tableta.

VI
Vito
14:19 27.11.2018.

Što se događa samo 20 minuta nakon što popušite zadnju cigaretu? Ovo će vas zanimati ::: Dobijete metak u čelo??? --- Objese vas??? __ Odsjeku vam glavu??? __ Sve drugo baš i nije zanimljivo __ Osim AKO... to stvarno nije zadnja cigareta __ No, tko će odrediti koja je ZADNJA cigareta??? __ Jer kad je zadnja znači da na svijetu više nema niti jedne cigarete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije