Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Znate li koliko često biste trebali čistiti hladnjak i kako to pravilno napraviti?

Pravilno skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso ili proizvode od peradi, jer svako curenje povezano s tom hranom može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge predmete u vašem hladnjaku
22. prosinca 2021. u 07:00 2 komentara 4594 prikaza
Foto: shutterstock

Do sada ste vjerojatno razvili rutinu koja se vrti oko čišćenja pećnice, štednjaka i drugih često korištenih kuhinjskih uređaja, ali kada ste se zadnji put očistili hladnjak? Naravno, hladnjak je središnja točka kuhinje, ali budući da je gotovo uvijek opskrbljen hranom, može biti teško zapamtiti da se i njega treba očistiti, a možda je potrebno i češće nego što mislite.

Kad se hrana pokvari
Vrijeme za čišćenje različitih dijelova hladnjaka ovisi o uputama na pakiranju hrane/pića i naljepnicama s datumima. Ove naljepnice daju datum konzumiranja hrane/pića u svom najboljem izdanju.

Ako primijetite da je mnogim namirnicama u vašem hladnjaku prošao rok za prodaju, dobro je provjeriti jesu li još svježe. Svaku hranu koja je pljesniva, promijenila boju ili ispušta neugodan miris treba odmah baciti. Nakon odlaganja pokvarene hrane, prebrišite područja na kojima je bila hrana vrućom vodom i sapunom kako biste spriječili širenje bakterija, kako piše Real Simple.

Soda bikarbona može učiniti `čuda` no nemojte je koristiti za ovo...

1 / 6
Soda bikarbona neizostavan je sastojak u svakoj kuhinji i to zbog različitih načina uporabe. Osim što se dodaje jelima, posebice u pripremi kolača za dizana tijesta, sodu mnoge domaćice upotrebljavaju i za čišćenje.

Nakon izlijevanja ili curenja, osobito sirovog mesa ili peradi
Kako biste izbjegli čišćenje hladnjaka češće nego što je potrebno, pazite da svu hranu pohranite ispravno. Pravilno pohranjivanje hrane prvi je korak da bude što duže svježa i sigurna. Ako hrana nije pravilno pohranjena, može doći do prolijevanja ili curenja, a u tom slučaju zahvaćena područja vašeg hladnjaka trebat ćete očistiti. 

Pravilno skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso ili proizvode od peradi, jer svako curenje povezano s tom hranom može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge predmete u vašem hladnjaku. Ako primijetite da vam je sirova hrana iscurila, obavezno temeljito očistite zahvaćeno područje toplom vodom i sapunom. Trebali biste ukloniti policu ili ladicu kako biste dovršili postupak čišćenja.

Kako pravilno očistiti hladnjak?

Bacite svu pokvarenu hranu. Ako niste sigurni je li još uvijek dobra, bolje ju je baciti nego riskirati.

Uklonite police, čistače i posude za led. Temeljito ih operite vrućom vodom i deterdžentom. Svi predmeti se zatim mogu isprati otopinom za dezinfekciju.

Unutarnje stijenke hladnjaka i zamrzivača, uključujući vrata i brtvu, mogu se prati vrućom vodom i sodom bikarbonom. Poslije biste trebali sve isprati istom otopinom za dezinfekciju.

Na kraju, ostavite vrata otvorena oko 15 minuta kako biste omogućili slobodnu cirkulaciju zraka.

Upalite zvuk! 😂😉 Dikobraz George uživa u batatu za ručak:

Ne zna što napraviti 'Moja djevojka želi da je gledam kako se seksa sa svojom najboljom prijateljicom' jeste li među njima? Ne žele biti sami: Ovi horoskopski znakovi plaše se usamljenosti želi saznati istinu 'Imao sam strastveni seks sa ženom na fakultetu prije 15 godina i mislim da sam otac njezinog sina'
HEP
Izvještavanje o održivosti
Od ove direktive EU strahuju mnoge hrvatske kompanije; hoće li uspjeti ispuniti zahtjeve?
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G mreža je neizostavan dio svake moderne države, evo koje će koristi od nje imati svaki Hrvat
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tajg:

    Pokušavao sam dosada,ali nisam uspio. Toliko emulgatora,glutomata,aluminija,pesticida,glifosada,herbicida i svi štete organizmu. Samo budžavine brzo se riješavam ,premda uopće nesmeta,čak može biti lijekovita kao Penicillin.

  • Karlovacko pivo:

    Kakvi dobri savjeti samo što još nepiše da uzmemo mini vaš ili crijevo sa vodom po mogućnosti vrućom pa ošpricamo