Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Znate li kako nas orgazam čini pametnijima?

seks (1)
Thinkstock
07.08.2013.
u 11:30

Osjet orgazma može blokirati bolove jer kod njega bilježimo ogroman porast protoka krvi u mozgu. A krv donosi hranjive tvari i mozak napaja kisikom...

Orgazam je za mozak je bolja vježba od križaljke ili sudokua, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyju.

- Orgazam povećava moždanu aktivnost cijelog mozga, dok slagalice aktiviraju relativno lokalizirane regije - objašnjava neuroznanstvenik Barry Komisaruk koji već pedeset godina proučava orgazme i kako oni djeluju na mozak. Tvrdi da osjet orgazma može blokirati bolove jer kod njega bilježimo ogroman porast protoka krvi u mozgu. A krv donosi hranjive tvari i mozak napaja kisikom.

- Mentalne vježbe povećavaju moždanu aktivnost, ali samo u relativno lokaliziranim područjima. Orgazam aktivira cijeli organ - govori Komisaruk i dodaje da je orgazam još uvijek neistraženo područje jer ni dan danas ne znamo gotovo ništa o užitku.

- Važno je razumjeti kako mozak to procesuira. Koji dijelovi mozga proizvode takav intenzivan užitak te može li se to koristiti na neke druge načine? Što bi orgazam mogao učiniti u sprečavanju depresije, anksioznosti, ovisnosti ili boli?, stoji na Daily Mail.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije