Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme je bitno!

Znanstvenici pronašli vezu između vremena kada jedete doručak i prerane smrti: Jeste li i vi u opasnosti?

shutterstock
16.09.2025.
u 10:30

Posebno zabrinjava podatak da se rizik od smrtnosti povećavao za 8 do 11 posto za svaki sat kasnijeg doručka.

Doručak je odavno poznat kao “najvažniji obrok u danu”, no nova studija sugerira da nije svejedno ni kada ga jedemo. Naime, istraživači su pronašli poveznicu između vremena prvog obroka i rizika od ranije smrti – što je doručak kasnije, to je rizik veći. Prije nego što podignete paniku – doručak u podne neće značiti da su vam dani odbrojani, baš kao što ni buđenje u 4 ujutro i jedenje zobenih pahuljica ne jamče vječnost. Ipak, rezultati dugotrajnog istraživanja otkrivaju zanimljive obrasce koji se ne mogu zanemariti, prenosi UNILAD

Studiju je proveo međunarodni tim znanstvenika, a podaci su prikupljani više od tri desetljeća – od 1983. do 2017. – na gotovo 3000 odraslih osoba iz britanskih gradova Newcastlea i Manchestera. Sudionici, u dobi između 42 i 94 godine, redovito su odgovarali na pitanja o prehrambenim i životnim navikama.

Rezultati su pokazali: što su sudionici bili stariji, to su češće doručkovali i večerali kasnije. A upravo je to bilo povezano s lošijim fizičkim i mentalnim zdravljem. Posebno zabrinjava podatak da se rizik od smrtnosti povećavao za 8 do 11 posto za svaki sat kasnijeg doručka. Drugim riječima, osobe koje su doručkovale kasno u danu imale su veću vjerojatnost za raniju smrt – neovisno o uzroku.

Hassan Dashti, nutricionist i istraživač s Medicinskog fakulteta Harvard, istaknuo je da rezultati nisu nužno dokaz uzročno-posljedične veze, već prije pokazatelj kako promjene u navikama mogu odražavati zdravstveno stanje. “Naše istraživanje sugerira da vrijeme obroka, osobito doručka, može poslužiti kao pokazatelj cjelokupnog zdravlja kod starijih osoba”, rekao je Dashti.

Stručnjaci dodaju da kasniji doručci mogu biti posljedica brojnih faktora povezanih sa starenjem – od poteškoća s kretanjem i ustajanjem, gubitka apetita, pa sve do mentalnih izazova poput otežane pripreme hrane.

Dashti je naglasio: “Naši nalazi popunjavaju prazninu u razumijevanju kako se vrijeme obroka mijenja kasnije u životu i što to znači za zdravlje i dugovječnost. Kasniji obroci, posebno odgođeni doručak, povezani su i s većim zdravstvenim izazovima i s povećanim rizikom smrtnosti”. Iako poruka istraživanja nije da svi moramo žuriti s doručkom čim otvorimo oči, stručnjaci se slažu u jednom: redovit i uravnotežen prvi obrok dana i dalje je važan temelj zdravog života.

Doručak su jeli kasnije, a večeru ranije. Evo što se dogodilo nakon više od dva mjeseca
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata