Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bacite se na vježbanje!

Žene bi mogle imati više koristi od vježbanja nego muškarci, a evo i zašto

Shuttershock
21.02.2024.
u 12:30

Redovita tjelovježba pruža značajnije zdravstvene prednosti ženama, u smislu smanjenja rizika od smrti i kardiovaskularnih oboljenja, nego muškarcima.

Dame, vrijeme je za tjelovježbu! Novo istraživanje pokazalo je da vježbanje može biti korisnije za žene nego za muškarce. Studija Nacionalnog instituta za zdravlje, objavljena u Journal of the American College of Cardiology, otkrila je da žene koje redovito vježbaju imaju 24% manji rizik od smrti iz bilo kojeg razloga u usporedbi sa ženama koje ne vježbaju, dok muškarci imaju 15% manji rizik, prenosi Yahoo.

Studija je također otkrila da su žene koje vježbaju imale 36% manji rizik od fatalnih srčanih udara, moždanih udara ili drugih kardiovaskularnih problema, dok su muškarci imali 14% manji rizik. Dakle, čini se da redovita tjelovježba pruža značajnije zdravstvene prednosti ženama, u smislu smanjenja rizika od smrti i kardiovaskularnih oboljenja, nego muškarcima.

VEZANI ČLANCI: 

Sada se postavlja pitanje: Zašto? Iako nisu doneseni nikakvi zaključci, istraživači imaju teoriju. Muška tijela su anatomski i fiziološki različita od ženskih, pri čemu muškarci obično imaju veći kapacitet pluća, veća srca, veću tjelesnu masu i veći udio brzih mišićnih vlakana od žena, navodi se u studiji. Kad bi muškarac i žena radili iste vježbe, žene bi teoretski imale veće respiratorne, metaboličke zahtjeve i zahtjeve za snagom da izvode iste pokrete kao muškarci.

Jednostavno rečeno, ženskom tijelu može biti veći izazov izvoditi iste vježbe kao i muškarcu, čime se njihovo tijelo više trudi. Što je veći napor uložen u vježbu, to su veće zdravstvene dobrobiti. Također, studija je otkrila da su žene postigle slične ili veće prednosti od muškaraca s kraćim trajanjem vježbanja. U umjerenoj aerobnoj vježbi, žene su dostigle oznaku smanjenog rizika od 18% u pola vremena potrebnog za muškarce.

Trenutno, međutim, nema razlike u preporukama koliko tjelovježbe treba muškarcima u odnosu na žene, prema američkom Ministarstvu zdravstva i socijalnih usluga. Preporuka za opću tjednu tjelovježbu je najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta (ili 75 minuta intenzivne aktivnosti) i dva dana aktivnosti za jačanje mišića. Možete podijeliti ovo vrijeme aktivnosti kako god želite, na primjer 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu.

GALERIJA: Ovo je 8 načina na koje žene mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

1/10

Studija je primijetila da je samo 33% žena i 43% muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju ispunilo standard za tjedne aerobne vježbe, a samo 20% žena i 28% muškaraca završilo je tjedni trening snage. Kardiologinja dr. Rachel Lampert s Yale Medicine kaže da ova studija naglašava da bi se žene trebale usredotočiti na kretanje, na koji god način: 'Činjenica da studija također pokazuje da je manje vjerojatno da će žene vježbati u preporučenim količinama doista naglašava koliko je važno da žene nađu vremena za vježbanje'.

VEZANI ČLANCI: 

I, dok muškarci mogu primijetiti manje značajno smanjenje rizika od smrti, moždanog udara ili srčanog udara, i oni bi trebali redovito vježbati, bilo da je to kardio, trening snage ili oboje. 'Važan zaključak ove studije je da, bez obzira na spol, redovita tjelovježba ima utjecaj na smanjenje štetnih srčanih problema, sličnog opsega lijekovima koji spašavaju život i invazivnim intervencijama', kaže dr. Eleanor Levin, profesorica kardiovaskularne medicine na Stanford Medicine.

Vježbanje je također samo jedan dio slagalice, dodaje Levin. Postoji nekoliko drugih promjena načina života koje mogu imati važan utjecaj na zdravlje vašeg srca, uključujući konzumiranje više biljne prehrane, kao što je DASH dijeta, upravljanje vlastitom težinom i razinama stresa te prestanak pušenja.

Znanstvenici došli do novih saznanja kada je najučinkovitije vježbati ako želite zdravije srce!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije