Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽIVI TURIZAM

Masline stare stoljećima, drveni bickli, jedinstven ekološki vrt, kristalno more. Mjesto kao u bajci u koje se morate zaljubiti

Pogled s mora na grad Hvar
Zvonimir Barisin/PIXSELL
22.09.2023.
u 10:35

Turizam može koristiti ljudima, a i planetu Zemlji ako se ponašamo odgovorno

Putovanja, istraživanje novih područja, ljetovanja, ili samo vikend odmori, potrebni su svima nama da "napunimo baterije" za svakodnevne obveze, ali i da djeci pokazujemo i s njima obilazimo nepoznate krajeve u zemlji i inozemstvu. Zato je turizam brojnim državama, pa tako i Hrvatskoj, jedna od najvažnijih strateških odrednica. No to nosi i mogućnost opterećenja prirodnih resursa, utječe na klimatske promjene i remeti lokalnu kulturu, pod uvjetom da se pažnja ne posvećuje razvoju održivosti. Sve može biti drukčije pravilnim planiranjem i usmjeravanjem prema održivom turizmu. I turistički djelatnici, ali i gosti postaju sve više svjesni potrebe za zaštitom planeta, našega jedinog zajedničkog doma, pa su hoteli i resorti, koji promišljaju "zeleno", najomiljenija odredišta.

Foto: HTZ

Maslina na svakom koraku

U Starom Gradu na Hvaru mali, ekskluzivni resort Maslina već na početku gradnje zakoračio je u budućnost, i to velikim koracima jer sve što je planirano od prvog je trena rađeno u duhu održivosti. Masline stare desetljećima ili možda i stoljećima morale su ostati na mjestu gdje jesu. I glavne su "zvijezde" oko kojih se vrti sve. Očaravaju ljepotom i bogatim krošnjama, a uz njih i uokolo njih smjestio se hotel. Glavnu riječ imali su botaničari koji su brinuli da ovo "sveto drvo", kako ga nazivaju, bude savršeno uklopljeno u eksterijer. Hotel svojom gradnjom izgleda kao da je oduvijek tu, uklopljen u prirodu i s nadom da će tako ostati i u budućnosti. Da vlasnici promišljaju odgovorno, svjedoče i brojni detalji. Jer, oni čine razliku. Plastika je prošlost. Maslina i ljekovite trave iz okolice osnova su za kozmetiku koju upotrebljavaju gosti, a sve bočice za tu namjenu su staklene – peru se i ponovno pune. Tako nema štetnog otpada, a priznajmo i ljepše je oku. I lokalni stanovnici mogu biti zadovoljni jer njihove proizvode otkupljuje hotel "Maslina" stoga što svojom kvalitetom zadovoljavaju i one najizbirljivije.

Drveni bicikli

Mnogi od nas zasigurno nisu znali da postoje drveni bicikli. Doista postoje i mogu se unajmiti u hotelu "Maslina", a oni su samo dio ponude koja ih izdvaja i čini zelenim, ekološki promišljenim mjestom. Gosti se oduševe saznanjem da okolicu mogu razgledati vozeći se na drvenom biciklu, a redovito je to i jedna od najdražih fotografija koja nastaje na odmoru. U sobama ih dočekuju papuče koje, nisu u plastičnoj vrećici, i peru se ekološkim sredstvima te ponovno upotrebljavaju. Bazeni se čiste elektrolizom i biofilterima pa kemijska sredstva nisu potrebna. Ekološki je vrt posebna priča. Privlačan je bojama i raznolikošću plodova, a za gnojidbu se upotrebljava talog od kava koju gosti svakodnevno ispijaju. I tako u krug – reciklaža je na svakom koraku, pa je i otpada vrlo malo. Sve što se može iskoristiti za ponovnu upotrebu, iskorištava se. A ionako su već u samom početku počeli s reciklažom i odvajanjem otpada, i to je smjernica za budućnost. Puno je učinjeno, ali uvijek su spremni na nove načine iskorištavanja energije i prilagođavanje gostima koji žele sve prirodno i autohtono.

Foto: Shutterstock

Prvo ekološko ljetovalište u Hrvatskoj

U "Maslini", koja je ipak za sada namijenjena manjem broju gostiju, nije jednostavno provoditi održivi turizam, ali oni to uspijevaju i imaju još podosta ekoloških planova. No kako je u velikom kompleksu, kao što je Valamar?

Valamar Amicro Green Resort prošle je godine dobio zahtjevnu i teško stečenu titulu Prvog hrvatskog eko ljetovališta. Taj turistički kompleks u Starom Gradu, na našem najsunčanijem otoku, s pravom nosi naziv “eko”. Ondje se reciklira sve što je moguće ponovno upotrijebiti. I sagrađeno je uglavnom od za okoliš manje štetnog materijala. Postavljeni su solarni paneli na kućicama gdje borave gosti. Sva vozila su električna i pružaju mogućnost gostima da uživaju u razgledavanju obale bez zagađenja okoline. Već na ulasku, u blizini recepcije, mali je vrt. U vrtu djeca sade razno povrće i začinsko bilje. U tome im pomaže osoblje koje ih podučava o ekološki uzgojenim namirnicama i njihovu značaju za pravilnu prehranu. Većina tako uzgojenih mirisnih i zdravih plodova potom se nađe na njihovim stolovima, ali tu je i ostalo voće i povrće koje se otkupljuje od lokalnih proizvođača. Djeca na raspolaganju imaju svoj klub u kojem rado provode vrijeme učeći kako reciklirati i očuvati prirodu za budućnost. Svi mališani, koji dolaze s roditeljima – a ovo je popularno obiteljsko ljetovalište – već pri dolasku dobivaju ekološke darove: male drvene kućice za ptice i kukce koje sami, koristeći maštu, moraju složiti. Također, dobivaju platnenu vrećicu i drvenu olovku. Sve je to ručno izrađeno.

To, kao i još brojni drugi vidljivi i manje vidljivi detalji, čine pravu "priču" o nekom drukčijem turizmu od onog na koji smo navikli. Nekadašnja pravila nije baš bilo jednostavno mijenjati, ali uz pravo planiranje moguće je osigurati da turizam pogoduje i ljudima i planetu. I da svima pruža zadovoljstvo – gostima koji uživaju u nezagađenom okolišu, turističkim djelatnicima koji promiču prave vrijednosti, ali i lokalnom stanovništvu koje dobiva tržište za svoje proizvode, pa tako i sigurna radna mjesta.

Foto: HTZ

Dva hvarska primjera gosti su odlično prihvatili. Istraživanja kažu da oko 80% turista, koji planiraju svoja putovanja, žele boravak baš u održivim objektima i okolišu. Čak su spremni platiti više za "luksuz" zdravog okoliša. No takav bi okoliš trebao biti pravilo, a ne iznimka. U tom smjeru Hrvatska turistička zajednica provodi i novu kampanju "Doživi domaće, istraži održivu Hrvatsku!".

Dobrim promišljanjem to je moguće. Ako se planira dugoročno, nije to samo zaštita okoliša već stvaranje neke nove razine turističke industrije. I poboljšanje života lokalnog stanovništva koji ne samo što će moći živjeti od svog rada već se tako čuva i kultura i baština. Hvar je super primjer jer su njegovi žitelji na vrijeme prepoznali što je najbolje od prirode, ali i za očuvanje prirode.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije