Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne nasjedajte

Zdrava hrana koja i nije toliko zdrava kako se čini...

sokovi
Arhiva Vl-a
29.11.2012.
u 10:32

Namirnice koje smatramo zdravima, jer su nas reklame tako naučile, zapravo neće donijeti mnogo dobroga vašem organizmu...

Nemojte se zavaravati reklamama o "zdravim" proizvodima, "bez masnoća", "bez šećera", "obogaćenih vitaminima", odnosno baš onime što vama treba... Riječ je ponajprije o propagandi bez znanstvenih pokrića, a popis donosi Daily Mail.

Margarin za snižavanje kolesterola. Kardiolog Aseem Malhotra kaže da ne vjeruje u takve proizvode i svojim pacijentima preporučuje da ga ne konzumiraju. Smatra da su takve namirnice skupe, drugo – da su to umjetne namirnice koje se sastoje od nezdravih sastojaka, a kao treće navodi da nema dokaza da takve namirnice donose dobrobit. Takva vrsta margarina ili ostalih proizvoda možda ima mali utjecaj na organizam, ali isto tako nije utvrđeno da ima koristi u smanjenju rizika od srčanog udara.

Sok od naranče zbog svog visokog udjela C vitamina često se preporučuje prehlađenima, ali i za kronične respiratorne probleme. Fizioterapeutkinja Sammy Margo kaže da postoji prošireno vjerovanje da prirodni sok od naranče dobro djeluje na čišćenje pluća i respiratorne probleme, no prava je istina da uopće ne djeluje na pluća.

Smoothiji se ne mogu ubrojiti u zdrave namirnice ako ih kupujete. Kupovni napici obiluju šećerom i kalorijama te pojačivačima okusa. Ipak i u takvom stanju zdraviji su od gaziranih napitaka. Helen Bond kaže da su smoothiji zdravi samo ako da ih pripremate sami.

Jogurti sa žitaricama i voćni jogurt. Takvi jogurti obiluju kalorijama jer su prepuni šećera, masnoća i ostalih nezdravih sastojaka. Oni su daleko od zdrave namirnice, govori Victoria Taylor, stručnjakinja za hranu iz Britanskog centra za zdravlje srca. Znate li od čega se sastoji? U njima gotovo da i nema jogurta već su "osnovni" sastojci šećer, ulje te mlijeko i jogurt u prahu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije