Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
već je kao beba bio na operaciji

Zbog rijetko zdravstvenog stanja ima neugodan miris: 'Nije pomoglo ni tuširanje'

YouTube/shutterstock
25.07.2025.
u 14:30

"Već su me maltretirali u školi zbog toga kako sam izgledao", ispričao je 23-godišnjak

Zamislite da vam tijelo od rođenja proizvodi neugodan miris, bez obzira koliko se često tuširate, mijenjate odjeću ili pazite na prehranu. Za neke ljude, ovo nije tek noćna mora ili prolazna neugodnost, već stvarnost s kojom se svakodnevno suočavaju. Darryl Hall rođen je s rijetkim stanjem koje je uzrokovalo neugodan miris koji mu je izlazio iz pora kao tinejdžer, kao da odrastanje u jednoj od najopasnijih četvrti Chicaga nije bilo dovoljno teško. "Već su me maltretirali u školi zbog toga kako sam izgledao i jer sam jako mršavio zbog svojeg stanja. Pokušavao bih se ponašati sasvim normalno, ali djeca bi mi na to ukazivala i bilo je pomalo neugodno", objasnio je 23-godišnjak.

Djeca pogođena gastroshizom rađaju se s crijevima izvan tijela jer im se trbušna stijenka nije u potpunosti formirala u maternici. Nije sasvim jasno što uzrokuje gastroshizu, ali istraživanja sugeriraju da genetski i okolišni čimbenici mogu igrati ulogu. Hall je rekao da ne zna zašto je jedini u svojoj obitelji s tim, piše New York Post. Što je još gore, Hall ima posebno frustrirajući slučaj. "Darrylovu gastroshizu komplicirala je ishemija crijeva, što je nedostatak vitalnog protoka krvi u crijevo", objasnio je dr. Harold Boutte, Hallov gastroenterolog. Hall je kao beba podvrgnut operaciji popravka trbušne stijenke i uklanjanja velikog dijela tankog crijeva.

Ostalo mu je samo 30 centimetara koji su ponovno spojeni s ostatkom debelog crijeva. Većina novorođenčadi ima 250 centimetara tankog crijeva, rekao je Boutte, dok je prosječna duljina za odrasle 600 centimetara. Kao rezultat toga, Hall je razvio sindrom kratkog crijeva, što je ugrozilo njegovu sposobnost unosa dovoljne količine nutrijenata i tekućine te je zahtijevalo prehranu putem infuzije. Tijekom ranih školskih godina imao je sondu za hranjenje, a nakon operacije produljenja crijeva postupno je sam prestao s njezinim korištenjem.

Ipak, prehrambena ograničenja su ostala. Dobio je upute da ne jede ništa s previše šećera ili ugljikohidrata i da izbjegava slatkiše i poslastice koje su jeli njegovi vršnjaci da bi spriječio epizode u kojima bi bio potpuno odsutan. "Bio bih u stanju uma u kojem bi mi tijelo bilo iscrpljeno ili umorno i osjećao bih se bolesno", objasnio je. No, najgore je bio njegov neugodan miris. Hall je rekao da je njegova majka primijetila užasan smrad kada je imao 13 ili 14 godina.

"Znao sam se tuširati i spremati za školu, a ona bi me pitala: 'Kakav je to miris?'. Samo se širio kroz nos, usta i bilo je stvarno užasno", objasnio je. Kod gastroshize, izložena crijeva su osjetljiva na iritaciju i upalu, što može poremetiti normalnu ravnotežu bakterija. Hall je imao prekomjerni rast bakterija. Osobe sa sindromom kratkog crijeva mogu imati poteškoća s apsorpcijom ugljikohidrata koji završavaju u debelom crijevu.

Crijevne bakterije u debelom crijevu fermentiraju neprobavljene ugljikohidrate, proizvodeći D-mliječnu kiselinu. Nakupljanje D-mliječne kiseline u krvi naziva se D-laktatna acidoza i može uzrokovati primjetan tjelesni miris. Liječnik Boutte je rekao da nije poznato zašto se Hallov neugodan miris pojavio baš tada. Hall je konačno pronašao olakšanje prije dvije ili tri godine kada mu je propisan antibiotik tri puta dnevno koji uklanja smrad. Uzima ga 14 dana, a zatim pravi pauzu od 14 dana.

"S vremena na vrijeme se miris vrati. Zapravo mogu reći kada će se dogoditi. Obično se aktivira kada pojedem previše određene namirnice, poput govedine, odreska ili piletine", objasnio je 23-godišnjak koji će vjerojatno zauvijek biti na antibiotiku. To je samo jedna od "planine prepreka" koje je Hall prevladao od rođenja. S godinama je polako, ali značajno proširio svoj jelovnik toliko da je prije dvije godine postao kuhar u jednom hotelu u centru Chicaga.

Odlučio se za kulinarski svijet nakon što ga je majka podsjetila na njihovu zajedničku ljubav prema kulinarskim emisijama. Cilj mu je jednog dana otvoriti vlastiti restoran, a nada se i da će podizanjem svijesti ljudi pružiti veću podršku onima s gastroshizom. "Nije lako imati takvo stanje dok odrastate, a posebno kako starite, neće svi razumjeti", zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata