Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav

Evo zašto slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih

valentinovo
Foto: Thinkstock
10.02.2014.
u 09:41

Mali anđeo Kupid, s lukom i strijelom, jedan je od najpoznatijih simbola Valentinova. Legenda kaže da se oni koje Kupid pogodi svojom strijelom odmah zaljube.

U 3. stoljeću, u doba drevnog Rimskog Carstva, u vrijeme u kojem su Rimljani progonili kršćane, u gradu Rimu živio je mudar i čestit svećenik po imenu Valentin.

Kad nije obavljao svoje svećeničke dužnosti radio je u svom vrtu. Jednog dana dođe mu neka djevojčica i zamoli ga da joj da ružu za bolesnog dječaka. Vrativši se nakon nekoliko dana, ispripovjedi mu, kako je dječak bio sretan što je dobio ružu i zamoli ga da joj da još jednu. Valentin joj je dao i drugu ružu da je ponese svom prijatelju, a sam odluči pohoditi siromašne, bolesne i osamljene, noseći im ruže i druge sitnice da ih obraduje. Pročulo se o njegovoj ljubaznosti prema bližnjima...

Zašto veljača?

Tako Crkva propovijeda priču o Svetom Valentinu, svećeniku koji se u to vrijeme oglušio o naredbe cara Klaudija koji je zabranio vjenčavanje rimskih vojnika kako se ne bi okretali obitelji. Svećenik Valentin oglušio se o tu zapovjed te je potajno vjenčavao parove riskirajući zatvor i pogubljenje. Upravo takva sudbina zadesila ga je 14. veljače kada mu je odrubljena glava. Narod ga je proglasio svecem, a kasnije je svečenstvo odlučilo da se 14. veljače slavi dan svetog Valentina.

Valentinovo danas

Foto: pixabay

Valentinovo se danas slavi diljem svijeta na različite načine, ali ne ograničava se samo na zaljubljene parove i izgubljene ljubavi.

Valentinovo veliča ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu. Valentinovo je dan kada se, nakon Božića, u svijetu pošalje najveći broj čestitaka i proda najviše cvijeća.

Mnogi zaljubljeni parovi putuju u Pariz, jedan od najromantičnijih gradova te Veronu, rodni grad najpoznatijeg ljubavnog para - Romea i Julije.

>>Valentinovo: Najljepša putovanja za zaljubljene parove

>>Zaljubljeni, evo gdje možete provesti Valentinovo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije