Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicina objašnjava

Zašto muškarci uvijek zaspe nakon seksa, a žene su pune energije

shutterstock
20.08.2020.
u 07:00

Dok žene poslije seksa imaju energije za razgovor i maženje, muškarci su sasvim druga priča.

Ako vaš partner počne tonuti u san odmah nakon seks, nemojte da vas to uvrijedi. Muškarci poslije seksa zaspu iz raznih razloga, ali nijedan nije povezan s vašim odnosom, vještinama ili iskustvom u seksu, prenosi Reader’s Digest.

- Muškarčevo tijelo se mijenja nakon orgazma. Biokemijski prolaktin se oslobađa, fizički mijenjajući njegovo tijelo i čineći ga vrlo umornim - tvrdi stručnjak za seks David McKenzie. S druge strane, žene ne dožive orgazam tijekom svakog seksa te nakon su još uvijek uzbuđene i imaju energije za razgovor. 

Liječnici Mark Leyner i Billy Goldberg dodali su još jedno biološko objašnjenje. - Smatra se da napor tijekom seksa i nakon klimaksa iscrpljuje hormone glikogena koji proizvode energiju. Zbog toga se muškarci osjećaju pospano. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, muškarci postaju umorniji nakon seksa.

Leyner i Goldberg tvrde da postoje mali izravni dokazi koji objašnjavaju da muškarci zaspe, premda nakon orgazma, kemikalije oksitocin, prolaktin, gama aminokiselinska kiselina (GABA) i endorfin doprinose tom osjećaju pospanosti. Te kemikalije i endorfini dio su onoga što se događa s mozgom kada čovjek ima seksualni odnos.

Leyner i Goldberg sugeriraju da orgazam uzrokuje gubitak energije. Ovaj gubitak energije povezan je s padom aktivacije kroz prefrontalni korteks, pokazuju istraživanja. Prefrontalni korteks isključuje post-orgazam, pa bi muškarci mogli zaspati jer ovaj dio mozga uključuje svijest, budnost i mentalnu aktivnost. Suprotno tome, ženski orgazam je unutarnja eksplozija energije. 

Laurie Betito, psihologinja specijalizirana za seksualnu terapiju, kaže: - Žene vole 'obrađivati' svoja iskustva, otuda i želja za razgovorom nakon seksa. - Komunikacija je obično lakša i prirodnija za žene. Ako čovjek nije sjajan komunikator u idealnim prilikama, još je manje vjerojatno da će se upustiti u razgovor kada je umoran.

Prema seksualnom terapeutu Ianu Kerneru, maženje nakon seksa pomaže u jačanju intimnosti, vezanosti i sveukupnom osjećaju povezanosti i predanosti.  

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Komentara 1

DM
Dr.M
19:20 20.08.2020.

Ma dajte molim vas?!! To stvarno nije tak, zato što sam eto tak imao priliku spavati sa više žena i neznam da se ikada dogodilo da neka nije poslije seksa sa blagim osmijehom na licu zaspala kao beba, a ja bih onda svaki put ustao zapalio jednu i nikada nisam osjetio nekakav umor ili pospanost, čak što više sasvim suprotno. Sad stvarno što me zanima, dali sa mnom nešto ne štima ili je i kod drugih tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije