Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima načina

Zaštitne maske uzrokuju vam akne i prištiće? Evo kako si pomoći

shutterstock
17.07.2020.
u 13:20

Ovo nipošto ne bi trebao biti razlog da ih prestanete nositi.

Zaštitne maske od ovoga tjedna obavezne su u javnom prijevozu, trgovinama i svim zatvorenim prostorima, a nošenje istih više sati može uzrokovati probleme s kožom. Mnogi se tako žale na pojavu prištića, mitesera i akni, prenosi Metro. Osim toga, javlja se iritacija i crvenilo kože.

Zašto uopće dolazi do problema s kožom? Odjednom morate preko pola lica nositi tkaninu, i to još na visokim temperaturama. Spoj znoja, prirodnih ulja i materijala od kojih su maske napravljene stvaraju probleme, pogotovo kada ju nosite više sati. Na licu se skuplja prljavština i stvaraju se razne bakterije. Kako god, ima rješenja i ovo nipošto ne bi trebao biti razlog da ih prestanete nositi.

Kupite dobru masku
Ako znate da vam je koža osjetljiva, istražite koja vrsta tkanine vam odgovara, najbolja opcija je pamuk. Isto tako, bitno je da vam je dobra veličina - ne smije biti prevelika jer neće dovoljno zaštititi, ali ne smije biti niti preuska i pripijena uz kožu, savjetuje Lucy Xu, stručnjakinja i vlasnica klinike za dermatologiju u Londonu. 

Održavajte ju čistom
Jako je bitno redovito mijenjati zaštitne maske. Ako nosite jednokratne, sama riječ govori - nosite ih isključivo jednom i bacite u smeće! Ako, pak, nosite pamučne trebalo bi ih oprati na visokoj temperaturi nakon svakog korištenja. Na taj način nećete samo spriječiti širenje zaraze, već i prištiće koji se stvaraju od prljavštine i bakterija.

Jesu li povraćanje i proljev simptomi koronavirusa?

Izbjegavajte puno šminke
Nema potrebe da nosite veću količinu šminke jer se veliki dio lica ionako ne vidi. Osim toga, šminka zatvara pore, a u kombinaciji s maskom koža ne može disati. 

Operite lice
Nakon svakog povratka kući, operite ruke, skinite masku, a zatim operite i lice kako biste uklonili znoj i ulja koji su se nakupili. Koristite nježni čistač za lice i kremu kako biste nahranili kožu. 

Nosite masku samo kada je potrebno
Iako zvuči logično, vrijedi napomenuti. Nema potrebe da sjedite kod kuće ili sami u autu i nosite zaštitnu masku. Dajte koži da diše. "Kada skinete masku stavite ju na sigurno mjesto gdje neće nakupiti bakterije na sebe", savjetuje Lucy.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije