Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lako se uzgaja

Za ovu bismo biljku svi trebali znati. Lako je dostupna, a liječi i sprečava upale, tumore...

Menta
Foto: Thinkstock
1/2
15.05.2014.
u 11:52

Ulje paprene metvice zaustavlja razvoj mnogih vrsta bakterija poput Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus (MRSA). Otkriveno je i da inhibira rast određenih vrsta gljivica.

Menta je biljka poznata po tome što slatkiši zbog nje imaju "pepermint-okus".

Manje je poznato to da postoji puno vrsta mente, a paprena metvica zapravo je prirodni hibrid Mentha aquatica i Mentha spicata. Metvica je poznata kao ljekovita biljka i ima široku primjenu.

Sadrži ulje mentol, koje ublažava probavne probleme, čisti respiratorni sustav i olakšava bol. Sadrži flavonoide rutin, luteolin, hesperidin, eriocitrin koji imaju antivirusna i antioksidantna svojstva.

Metvica za probavne tegobe

istraživanja su pokazala da ulje metvice ublažava simptome itritabilnih crijeva, probavnih smetnji i grčeva. Čaj od mente lako će ukloniti grčeve u trbuhu i pomoći kod nadutosti, a poželjno ga je piti kod povišenih temperatura, groznica, upalnih procesa. Preporučuje se piti je i za vrijeme ljetnih dana kao osvježavajući napitak ugodno rashlađen, s kriškama ili kapima limuna.

Antikancerogena svojstva

Neka istraživanja pokazuju da bi metvica mogla imati i antikancerogena svojstva jer sadrži perililni alkohol, koji se u testiranjima na životinjama pokazao zaslužnim za sprečavanje raka debelog crijeva, dojke, kože i pluća, ali potrebna su još dodatna istraživanja. Neke studije pokazale su povezanost između povećanog unosa vitamina C i smanjenog rizika za obolijevanje od raka debelog crijeva čak i do 40%, dok su druga istraživanja pokazala da vitamin C, kojeg ima i u menti, može pomoći pri smanjenju razvoja tumora debelog crijeva.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ulje metvice

Ulje paprene metvice zaustavlja razvoj mnogih vrsta bakterija poput Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus (MRSA). Otkriveno je i da inhibira rast određenih vrsta gljivica.

Za svježi dah

Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od metvice općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja. Antioksidansi iz mente neutraliziraju slobodne radikale. Potiču stanice na stvaranje prostaciklina koji "otvara" dišne puteve i omogućava lakše disanje. Ekstrakt mente pokazao se uspješan i pri ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa.

Metvica sadrži vitamine A, C i druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije.

Čaj od metvice

Uberite svježe listove metvice i ostavite ih da se osuše. Suhe prelijte vrućom vodom i ostavite kratko. Procijedite i pijte toplo uz dodatak limuna i meda ili ostavite da se ohladi kao osvježavajući napitak za vruće ljetne dane. Svježe listiće metvice možete uroniti u vodu i zalediti, kao kockice leda. Osim što će izgledati atraktivno u čaši s vodom ili primjerice hladnom limunadom, napitku će dodati i svježi okus.

Protiv glavobolje

Metvica je poznata kao biljka koja ima umirujuća svojstva. Ako vas muči glavobolja, metvica će vas lako riješiti te tegobe. Eterično ulje metvice utrljajte na područje glave i vrata i glavobolja će uskoro nestati.

Akne

S obzirom na to da ima protuupalno djelovanje, blagi čaj od metvice pomoći će i pri rješavanju akni i prištića nastalih na koži. Blagim čajem ispirite lice.

>>Evo zašto u svojim domovima morate imati sirup od borovih iglica

>>Čudesnu biljku rabarbaru cijenili su i u carskoj Kini i starome Rimu

Komentara 5

Avatar comparator
comparator
16:27 15.05.2014.

Metvica je zakon

DI
duncan_idaho
12:45 15.05.2014.

čuo sam da se metvica nebi smjela koristiti u trudnoći

Avatar patkovic
patkovic
13:46 15.05.2014.

daj ti pravo na doktora a ne livvadu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije