Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisma čitatelja

Vi pitate....Mi odgovaramo

zubar
Thinkstock
09.06.2013.
u 12:00

Za čisto lice najvažnije je zaštititi ga od sunca kremama za sunčanje ili prirodnim proizvodima

Kako se riješiti straha od zubara

Muči me strah od zubara kojeg se nikako ne mogu osloboditi. Čak se s godinama povećava. Imam 48 godina i veliki nered u ustima. Trebam li promijeniti zubara? Jednom sam već to napravila. Kako da se riješim tog velikog straha?

Prema ovome što ste naveli, imate dentalnu fobiju, a moderna dentalna medicina ima vrlo učinkovite metode rada s takvim pacijentima. Najučinkovitija metoda je tzv. svjesna sedacija. Riječ je o anesteziološkom postupku tijekom kojeg se venskim putem pacijentu daje kombinacija lijekova koja ga čini smirenim i opuštenim te tako omogućuje ugodan boravak u ordinaciji i najpreplašenijim pacijentima. Vaš problem je velik i može se riješiti u malom broju specijaliziranih ustanova koje se time bave, odgovara Dean Cekić, doktor dentalne medicine.

Alergija na pelud kod djece

Moj sin ima 11 godina i ima problema sa sinusima i alergijom. Alergičan je gotovo na svaku pelud, a posebno na pelud drveća. Primao je neke terapije, ali su imale samo kratkotrajne rezultate. Može li se promjenom ishrane ili na neki drugi način riješiti problem?

Problem alergije na dišnim organima danas se vrlo učinkovito može riješiti primjenom lijekova koji djeluju na simptome i dovode do gotovo trenutačnog olakšanja (antihistaminici, bronhodilatatori) i lijekovima koji djeluju protuupalno i smanjuju alergijsku upalu. Kod alergije na pelud, osobito u djece, preporučuje se primjena specifične imunoterapije (tj. davanje malih doza alergena s postupnim povećanjem koji se apliciraju pod kožu ili pod jezik), koja jedina djeluje na sam uzrok simptoma i značajno smanjuje rizik za astmu u djece koja imaju simptome peludne hunjavice, odgovorila je prim. dr. sc. Irena Ivković-Jureković, dr. med., spec. pedijatrije, alergolog i klinički imunolog, KBC “Sestre Milosrdnice”.

Eterična ulja s antiseptičkim djelovanjem

Zanima me koja eterična ulja i koje tehnike aromaterapije koristiti kod emocionalne uzbuđenosti i koja koncentracija eteričnih ulja djeluje antiseptički?

Eterična ulja često se koriste kao pomoć pri različitim emocionalnim stanjima. Možete koristiti što god vam odgovara od tehnika – od jednostavnog raspršivanja eteričnih ulja po prostoru do obloga, kupki i masaža. Kako spominjete emocionalnu uzbuđenost, pretpostavljam da je riječ o nekom stanju koje vas previše uzbuđuje, pa predlažem neka od ulja koja smiruju, poput melise, lavande, kamilice. Dobro ih je kombinirati s citrusima poput grejpa ili bergamota. U vezi s antiseptičkim djelovanjem ulja, sva ulja u određenoj mjeri imaju takav učinak. Samo nekoliko kapi dovoljno je za dezinfekciju prostorije, odgovorila je aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez.

Vodene ciste i neredoviti ciklus

Imam 18 godina i neredovite menstruacije. Imam vodene ciste, ali može li na ciklus utjecati i moja netolerancija na gluten, kravlje mlijeko, jaja i drugo?

Vodene ciste odraz su hormonske neregularnosti, ponekad je potrebno i nekoliko “ginekoloških godina” da se ciklus ustali. No, bitno je da tjelesna težina ne “padne” ispod određenog minimuma s obzirom na visinu i konstituciju. Količina mišićne mase važna je za stabilnost vašeg menstrualnog ciklusa pa je bitno imati 16 do 23 posto masnog tkiva jer sve ispod tog postotka može utjecati na dinamiku ciklusa, isto kao što i izražena pretilost može uzrokovati poremećaj u ciklusu. Savjetovala bih vam da u dogovoru s liječnikom odredite razinu hormona u krvi određivanjem vrijednosti između 2. i 5. dana ciklusa, kaže dr. sc Ulla Marton, specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Dr. Marton.

Akupunkutura kod migrena i mršavljenja

Išla sam na akupunkturu zbog migrene i nakon deset terapija nije nestala, ali mi je lakše jer su se bolovi smanjili i nisu toliko česti. Zanima me pomaže li akupunktura i kod mršavljenja i mogu li se migrene do kraja izliječiti?

Ako vidite poboljšanje, trebate nastaviti s akupunkturnim tretmanima sve dok ne budete zadovoljni, a učestalost određuje akupunkturolog. U istom tretmanu mogu se tretirati i migrene i problemi s težinom, samo trebate o tome porazgovarati sa svojim liječnikom. Naravno, uz akupunkturni tretman kod mršavljenja je potrebno poduzeti još neke mjere, kao što su tjelovježba i unos određene vrste hrane, odgovara dr. med. Sanja Žamić, specijalistica za homeopatiju i akupunkturu.

Izbjeljivanje pigmentacijskih mrlja

Kako mogu izbijeliti pigmentacijske smeđe mrlje na licu?

Najvažnija je zaštita od sunca. Lice se može namazati baznim hladno prešanim uljem jojobe ili marelice. To se odnosi na ljetni period. Ako ne idete na sunce i za vrijeme zime možete mazati područje s pjegama ovom mješavinom: 30 mililitara baznog hladno prešanog ulja marelice ili jojobe sa 15 kapi eteričnog ulja limuna ili smilja. Ovo je najbolje rabiti prije spavanja, savjetuje dr. med. Meri Bura.

Kako vježbati na orbitreku?

Imam orbitrek i željela bih skinuti pet do šest kilograma. Na koji način da vježbam i kako da ostvarim najbolji rezultat? Pazim na prehranu!

Komunicirajte sa svojim tijelom i tek tada ćete doznati što vam odgovara, koliko i kada. Svakako vježbajte svaki dan i nemojte ponavljati intenzitet i ekstenzitet treninga. Na orbitreku postoje dva smjera okretanja, tako da se i time možete koristiti. Najbolji rezultat postići ćete ako izmjenjujete lagani, srednji i brzi tempo okretanja, kaže Branimir Vajda, trener i voditelj Fitness kuće Collum.

 >>Od anemije najčešće obolijevaju djeca do treće godine i žene

>>Uključite ih već sutra u prehranu: Pet namirnica za odličan vid

>>Jedite špinat, ojačat će vas i zaštititi od nekih oblika raka

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije