Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmaram oči

Važnih činjenica sjetit ćemo se ako se "isključimo" na par minuta

učenje
Photos.com
24.07.2012.
u 16:51

Neke informacije iz podsvijesti lakše će doći do svijesti ako informacije pohranimo uz popodnevni odmor

Zatvoriti oči na nekoliko minuta može biti ključno želite li se sjetiti nekih važnih činjenica. Ako se nikako ne možete sjetiti onog restorana u kojem ste nedavno večerali ili imena neke ulice, možda biste se poslije dobre večere mogli nakratko izvaliti na kauč kako bi doživljaj bio potpun. Znanstvenici vjeruju da tako lakše pamtimo verbalni nego brojčani sadržaj. Kažu i da uspomene ne nestaju tako brzo kao što ljudi misle, a pogotovo ako u međuvremenu uzmemo kratku stanku. Nema problema ako mislite o drugim stvarima, bitno je samo da u ključnom trenutku pronađete vrijeme za sebe.

– Naša otkrića podržavaju mišljenje da stvaranje novih sjećanja nije završeno u sekundi. Aktivnosti u koje smo uključeni u prvih nekoliko sekundi i minuta nakon učenja utječu na to kako ćemo dobro zapamtiti neku informaciju poslije tjedan dana – kaže voditeljica istraživanja Michaela Dewar sa sveučilišta u Edinburghu, prenosi Daily Mail

U dva eksperimenta ispitanici u dobi od 61 do 81 godine slušali su dvije kratke priče i morali su ih zapamtiti što je detaljnije moguće. Zatim je jedna grupa desetak minuta imala stanku u kojoj su se igrali na računalu, dok se druga grupa odmarala u zamračenoj sobi u "horizontali". Oni koji su se odmarali mogli su, vizualizirajući je, proći kroz priču, no važno je da su oni bili neometani i nisu primali nove informacije. Svi su se ispitanici morali prisjetiti priče nakon pola sata i nakon tjedan dana. A ispitanici su pamtili više detalja kada su se nakon priče odmarali. Dewar objašnjava da, nakon što se primi nova informacija, o živčanim prijenosima ovisi kako ćemo je zapamtiti i poslije je se prisjetiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije