Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djeca su osjetljiva

Uzrok mentalnih bolesti mogu biti i batine u djetinjstvu

dijete
VL FOTO
03.07.2012.
u 12:51

Osobe koje su fizički kažnjavane vrlo vjerojatno mogu postati ovisne o alkoholu, depresivne ili razviti panični poremećaj...

Ponižavajuće tjelesno kažnjavanje povećava rizik od pojave mentalnih bolesti, tvrde stručnjaci. Batine mogu izazvati osjećaj srama kod djeteta, a ono se pod njegovim utjecajem pretjerano povlači u sebe, postaje nedruštveno i ne razvija odgovarajuće odnose s drugim ljudima.

– Istraživanje pokazuje da nikad nije dobro poniziti dijete i natjerati ga da se osjeća posramljeno jer to može uzrokovati čitav niz problema u budućnosti. Fizičko kažnjavanje također može uništiti odnos roditelja i djeteta – kazao je Andy Grogan-Kaylor sa sveučilišta u Michiganu te dodao da kažnjavanje nikako ne bi trebalo biti rješenje problema.

Istraživanje su proveli u Američkoj udruzi pedijatara tijekom 2004. i 2005. kada je analizirano 34.600 osoba starijih od dvadeset godina. Oni su na pitanje jesu li bili tjelesno kažnjavani dok su bili djeca pozitivno odgovorili. Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su kažnjavane 59 posto veći rizik da će razviti ovisnost o alkoholu, 41 posto da će postati depresivni, a 24 posto da će patiti od napadaja panike, piše Livescience

Pedijatri zato apeliraju na roditelje da se koriste drugim metodama odgoja. Postavljanje granica odmalena naučit će dijete da ne ih ne prelazi jer to nije primjereno ponašanje, a kažnjavanje oduzimanjem privilegija također može biti učinkovit način kako će dijete usvojiti civilizirano ponašanje. Ograničeno gledanje televizije ili "kopanje" po Facebooku nagnat će ga da drugi put razmisli kad odluči svjesno napraviti neku spačku. Roditelji bi pri tome trebali ostati pozitivni i svojim primjerom pokazati dobro vladanje kako bi djeca preuzimala njihov model ponašanja.

Komentara 2

Avatar Meggi
Meggi
13:22 03.07.2012.

Samo osobe koje nemaju argumenata na jeziku, imaju argumente u šakama. Tu se vidi sva njihova neprosvijetljenost, neznanje, nedostatak kulture i odgoja.

HL
hlad
12:37 04.07.2012.

"Batine" ne treba gledati crno-bijelo. Ima onih delikvenata koji se tuku i, recimo, crtaju grafite. Njih treba malo "strože" odgajati iako obično takvi imaju i podršku od roditelja, što je žalosno! Međutim, ima i onih roditelja grubijana koji tuku djecuecu jer su, recimo, predugo pred TV-om ili zato što nešto nisu napravili. U takvom slučaju roditelje bi trebalo sankcionirati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije