Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršen jesenski bijeg

Upoznajte Istru: Zašto posjetiti naš najveći poluotok ove jeseni

Foto: Shutterstock
1/2
29.09.2023.
u 09:19

Istra je posebna u svim mjesecima, a pogotovo u jesenskim kada brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, uživanje u jesenskim plodovima ili opuštanje u nekom od wellness centara pružaju nezaboravan odmor za sve.

Dok jesen čini svoje s bojama po šumama i pokazuje nam svoje živopisne nijanse po cijeloj Hrvatskoj, nema boljeg mjesta za svjedočenje te čaroliji nego u Istri. Naš najveći poluotok očaravajuća je riznica prirodnih čuda, povijesnih znamenitosti i ukusne kuhinje. A ima li boljeg vremena za doživjeti ovaj skriveni dragulj od jeseni, pogotovo kada se u cijeloj Istri obilježava Svjetski dan turizma (30. rujna i 1. listopada) kroz manifestacije koje obuhvaćaju ljepotu i kulturno bogatstvo Istre. Sezona ljetnih odmora je prošla, no to ne znači da odlazak na more i bookiranje smještaja mora čekati iduću sezonu. Njuškalo , najveća njuška među oglasnicima u Hrvatskoj, već je nekoliko godina prisutan u turizmu, no za razliku od dosadašnjih “modela na upit” i dogovaranju o terminima i uvjetima s iznajmljivačima, od ove godine Njuškalo nudi i određeni broj smještajnih jedinica po ‘instant booking’ modelu, koji omogućava trenutnu rezervaciju, sukladno dostupnim terminima i važećim cijenama. U ponudi su kuće, vile i apartmani, pretraživanje uključuje filtere, pa se može provjeriti blizina mora, mogu se pretraživati smještajne ponude s bazenom, pogledom, tražiti smještaj koji prima kućne ljubimce. Gostima se pokazuje slobodan smještaj u terminima koje pretražuje, može se pretraživati i po dinamičkoj mapi, uz mogućnost izravne rezervacije.

Istraživanje skrivenih dragulja Istre

Rovinj

Započnite svoje putovanje Istrom u šarmantnom Rovinju, gradiću na obali gdje uske kamene ulice vijugaju do zadivljujuće bazilike Sv. Eufemije. Obavezno se popnite na zvonik jer pogled s vrha oduzima dah, panorame krovova karakterističnih za sva mala mjesta na Jadranu, kristalno čisto more i obližnje otoke. Istražite užurbanu ribarsku luku i upijte umjetničku atmosferu starog grada i posjetite Kamenolom fantazija, jedinstven primjer sedimentologije vapnenca i geološki spomenik prirode od 1987. godine

Provjerite ponudu smještaja u Rovinju i okolici.

Pula

Što reći o Puli, a da već i vrapci na grani to ne znaju. Puno toga! Pula, dom jednog od najočuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu, svjedočanstvo je bogate povijesti regije. Prošetajte kroz drevne lukove, zamišljajući spektakle koji su se nekada odvijali unutar ovih zidina. Grad se također može pohvaliti zadivljujućom mješavinom arhitektonskih stilova, od venecijanskih tvrđava do austrougarskih palača. Svaki kutak Pule može ispričati stotine priča i zato je najbolje rezervirati svoje mjesto u Pula City Tour, organiziranom obilasku grada nakon kojeg Pulu više nikada nećete gledati isto.

Provjerite ponudu smještaja u Puli i okolici.

Motovun

Jednako kao i obala, unutrašnjost Istre pruža pregršt mogućnosti za odmor, zabavu i dobar provod općenito. Takav je i jedan od naših najpoznatijih srednjovjekovnih gradića. Smješten na vrhu brežuljka, Motovun pruža nenadmašan pogled na istarski krajolik. Istražite dobro očuvane gradske zidine i uživajte u miru okolnih šuma. Posebno oživi  tijekom Motovun Film Festivala, praznika nezavisne kinematografije koja unosi jedinstvenu energiju u ovaj drevni grad.

Uživanje u istarskoj kuhinji
Istarska kulinarska scena je osjetilni užitak, odražavajući spoj mediteranskih i kontinentalnih utjecaja. Teško je izdvojiti po čemu je Istra posebna, no svakako ne možete pogriješiti s ovim užicima:

Foto: Shutterstock

Tartufi
Istra je poznata po tartufima, a jesen je glavna sezona za ove zemljane delicije. Prepustite se jelima poput tjestenine s tartufima ili rižota i doživite osebujnu, opojnu aromu koja karakterizira ovaj kulinarski dragulj. Šuma u okolici Buzeta bogata je istarskim bijelim i crnim tartufima i idealna je lokacija za istraživanje okusa ove svjetski poznate gljive specifičnog okusa.

Maslinovo ulje i vino

Plodno tlo i povoljna klima regije čine je idealnom za uzgoj maslina i vinove loze. Kušajte lokalna maslinova ulja, karakteristična po svojim bogatim, voćnim okusima. Spajajte ih s istarskim vinima, poznatim po jedinstvenom terroiru iz okolice Brtonigle i Buja i osebujnim sortama malvazije i terana.

Plodovi mora

Zbog blizine Jadranskog mora, Istra nudi obilje svježih plodova mora. Uživajte u jelima kao što su lignje na žaru, marinirani inćuni i sočne kamenice, sve stručno pripremljene kako bi istaknule prirodne okuse mora.

Svjetski dan turizma u Istri

Svake godine na Svjetski dan turizma Istra otvara svoje ruke posjetiteljima iz cijeloga svijeta, slaveći raznolikost kultura i zajedničku ljubav prema putovanju. Svečanosti uključuju kulturne priredbe, festivale hrane i vođene obilaske, omogućujući vam da uronite u toplinu i gostoljubivost lokalne zajednice. Družite se sa suputnicima i lokalnim stanovništvom, stvarajući veze koje nadilaze granice. Više o svim aktivnostima pronađite ovdje.

Naravno, Istra je puno više od ovih par destinacija, provjerite događanja, odaberite smještaj s opcijom instant bookinga u Istri na Njuškalu i put pod noge. Dok jesen baca svoje boje na Istru, ona postaje utočište za sve putnike i one željne kraćeg odmora koji traže prirodne ljepote, kulturno bogatstvo i gastronomske užitke. Od slikovitih rovinjskih uličica do drevnog pulskog amfiteatra i gustih šuma unutrašnjosti, svaki kutak Istre odiše jedinstvenim šarmom. A na Svjetski dan turizma, proslava globalnog jedinstva dodaje dodatni šarm ovoj već primamljivoj destinaciji. Dakle, spakirajte velike kofere, male torbe ili ruksake i krenite na putovanje koje obećava uspomene koje će trajati cijeli život. Istra vas čeka, spremna osvojiti vaše srce i dušu.

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije