Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Svjetski dan kravate: Najskuplja na svijetu košta čak 220 000 dolara!

Svjetskim danom kravate proglašen je 18. listopada jer je upravo na taj datum napravljena 'Kravata oko Arene u Puli', uspješna instalacija najveće kravate na svijetu.
18. listopada 2019. u 16:08 3 komentara 472 prikaza
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Ovaj modni detalj nije samo jedan od istaknutijih simbola Hrvatske. Prve kravate su nosili vojnici u Tridesetogodišnjem ratu, u 17. stoljeću, kada su Francuzi bili oduševljeni modernim i inovativnim rupcima koje su Hrvati nosili oko svojih vratova, a uvelike su se razlikovali od tadašnjih ovratnika. 

STRES I ANKSIOZNOST Imate stresan posao? Evo četiri načina kako da ne dođe do premorenosti

Ako je vjerovati pučkim prepričavanjima, Hrvatice su svojim zaručnicima u određenim situacijama poklanjale rupcem, a jedna od njih bila je i odlazak u rat. 

 | Autor : Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Od tog 17. stoljeća pa do danas, priča oko kravate mnogo se promijenila. Od poklona pred odlazak u rat postala je i ostala jedan od rijetkih simbola Hrvatske koji je prepoznat diljem svijeta. 

Francuski jezik riječ ''cravate'' uzeo je iz naziva za tadašnju vojnu hrvatsku skupinu. Godinama nakon, hrvatski jezik je iz francuskog posudio riječ za rubac koji se veže oko vrata- kravatu!

Odrastanje Zagrepčanka Vesna o životu na Jarunu nekada: 'Fali mi nekadašnji ugođaj i prisnost među ljudima'

Izgleda kako su Parižani oduvijek imali oko za nove modne novitete jer su kravatu odmah prigrlili, a nosio ju je čak i Luj XIV. sa samo sedam godina, piše Povijest.hr.

Naravno, modno napredni Francuzi ponešto su promijenili izgled kravate koja je prema njihovim željama postala duža, a smanjenja joj je bila i njena širina. U potpunosti uske kravate kakve se nose danas postale su popularne tek pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Academia Cravatica neprofitna je ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine koja je odlučila kako će baš 18. listopada biti datum obilježavanja kravate jer je toga datuma, sada već davne 2003. godine održana instalacija 'Kravata oko Arene u Puli' koju je vidjela milijarda ljudi diljem svijeta. Kravata koju su toga dana postavili oko pulske Arene trenutno je najveća kravata ikada. 

 | Autor : Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

U suradnji s Academiom Cravaticom, tradiciju kravate pokušava očuvati i Počasna satnija Kravat pukovnije. Oni svojim bogatim programom svake subote od sredine srpanja pa sve do dana kravate Zagrepčane počaste povijesnim prizorom s konjanicima. Odjeveni su u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata, a nose i replike oružja. 

 | Autor : Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Važnost kravate nije jenjavala pa su trako dvojica istražitelja s Cambridgea, Thomas Fink i Yong Mao, kasnih devedetih godina pomoću matematičkog izračuna uspjeli saznati kako postoji 85 teorijskih mogućnosti vezanja standardnoga čvora kravate, ali samo je desetak od njih simetričan

Kravata nisu mogli odoljeti ni luksuzni dizajneri pa se tako jedan od modela ukrašenih dijamantima Steffana Ricccija prodaje za vrtoglavih 30 000 dolara. Najskuplja kravata svijeta ona je Shuashish Diamond grupe. Izrađena je od čiste svile, a na njoj se nalazi 150 grama zlata i čak 271 dijamant koji stoga opravdavaju cijenu od 220 000 dolara. 

Hrvatima omiljeni modni detalj nije zaobišla ni filmska umjetnost pa su tako o kravatinom fenomenu Hrvoje Juvančić i Božidar Prosenjak snimili dokumentarni film 'Kravata!' 

Upoznajte prve žene članice Kravat pukovnije: 

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Avatar Forest Trump
    Forest Trump:

    Koliki su nam rojaliteti od proizvodnje kravate diljem svijeta ????!!!!

  • oliver81:

    priča je lažna kao i mnogo toga u povijesti naroda koji nije imao državu a očajnički se želi prikazati nekim faktorom,pa je tako firma kravata lansirala laž kako su hrvati izmislili kravatu u 17 st.Malo previše za nas kada se ... prikaži još!e zna da smo sve do šezdesetih živjeli u kamenim kućama zajedno sa stokom ,ovcama i kozama po Dalmaciji i šire.Frncuski se kravata kaže cravate a ne croate i slične izmišljotine.