Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOJ DOM

Svjetlosni efekti

26.01.2009.
u 12:58

Drevna izreka “I bi svjetlost” i danas je najbolji opis sjajnog simbola života. Opuštanje na suncu vjerojatno je među najomiljenijim načinima uživanja ikad, a ne treba posebno isticati općepoznatu činjenicu da su tehnološke zamjene za sunce u mračnijem dijelu dana nužne za normalan i udoban život.

No svjetlost je uvijek i velik estetski izazov dizajnerima jer se s pomoću nje mogu ostvariti vrlo dojmljivi vizualni efekti u prostoru. Trenutačno su u uređenju interijera moderne iznimno raskošne ili pak “svemirske” svjetiljke koje plijene pozornost. Za raznovrsne rasvjetne trikove nude se i svjetleći zidovi, stropovi, police, vaze, vitrine, slavine..., a izvrsno će izgledati dobro osvijetljen akvarij i kućna fontanica.

Sve popularniji lusteri preporučuju se za prostore s višim stropovima, a u prostorije nižeg stropa dobro je postaviti nekoliko reflektora koji se mogu usmjeriti po želji. Podnom rasvjetom može se stvoriti dojam veće visine prostorije. U zidnoj rasvjeti sve su popularnije manje svjetiljke kojima se usmjerava pozornost upravo na objekte iznad kojih su smještene.

Isticanjem određenog dijela interijera rasvjetom moguće je “sakriti” neke nepravilnosti ostatka prostora, primjerice, odvući pozornost s nepravilnog zida ili starijih zavjesa. Važno je uskladiti rasvjetna tijela s ostalim prostorom. No originalno rješenje može biti i potpuni stilski kontrast – primjerice, obojeni kristalni luster kao protuteža ravnim linijama namještaja neutralnih tonova.

Za veći ugođaj topline u zimskim danima idealna je prigušena rasvjeta iz skrivenih svjetiljaka (npr., iza sofe). Zimi se osobito preporučuju svjetiljke toplih boja. Za potpuni doživljaj topline doma ne zaboravite svijeće – njihov plamen pruža jedinstven osjećaj razigranosti i ugode. Svijeće u zanimljivim svijećnjacima više su nego poželjne, i kao dekor i kao nadopuna električnoj rasvjeti. Zrcala u kombinaciji sa svjetiljkama i svijećama pridonose dinamičnosti i osjećaju prostranosti...

Gotovo je bezbroj svjetlosnih efekata kojima možete oplemeniti svoj dom, no ne zaboravite da je rasvjeta mnogo više od estetike jer snažno utječe na zdravlje i raspoloženje, koncentraciju i radnu učinkovitost. Istraživanja pokazuju da 70% vremena provedemo u prostorijama s umjetnom rasvjetom, pa svjetiljke prije svega treba birati prema kakvoći i funkcionalnosti. U odabiru rasvjete sve je istaknutija i ušteda pa obične žarulje, koje proizvode mnogo topline, a malo svjetlosti, zamijenite znatno trajnijim i višestruko isplativijim fluokompaktnim (štednim) žaruljama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije